Kitajski kralj ustekleničene vode zdaj bogatejši od Warrena Buffetta

Njegovo bogastvo je od začetka leta naraslo za 13,5 do 91,7 milijarde dolarjev. Samo lani pa je nabral več kot 71 milijard dolarjev.
Fotografija: Plastenka najbolj prodajane ustekleničene vode na Kitajskem - Nongfu Spring. FOTO: Sipa
Odpri galerijo
Plastenka najbolj prodajane ustekleničene vode na Kitajskem - Nongfu Spring. FOTO: Sipa

Zhong Shanshan, predsednik Nongfu Spring, podjetja za ustekleničeno vodo, je zdaj bogatejši od Warrena Buffetta, saj je njegovo premoženje od začetka leta naraslo za 13,5 milijarde do 91,7 milijarde dolarjev.
 
66-letni Zhong je tako postal šesta najbogatejša oseba na planetu. Delnice Nongfuja so v prvih dveh trgovalnih dneh leta 2021 poskočile za 18 odstotkov, s čimer so dobiček od septembra povečale za 200 odstotkov.
 
To je šele drugič, da se je kitajski državljan povzpel na lestvico najbogatejših 10 na svetu – tajkun Wang Jianlin je leta 2015 dosegel 8. mesto. Nihče s celine se ni še nikoli uvrstil tako visoko na Bloombergovo lestvico najbogatejših.
 
Zhong Shanshan. FOTO: Nongfu Spring
Zhong Shanshan. FOTO: Nongfu Spring
»Samotar«, kot mu pravijo na Kitajskem, je aprila lani na borzo postavil še eno svoje podjetje – proizvajalca cepiv Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise. Cena delnic slednjega je do danes narasla za več kot 2500 odstotkov.
 
Zhong je prejšnji teden z na lestvici najbogatejših prehitel Indijca Mukesha Ambanija in je tik pred vstopom v redko področje posameznikov, katerih vrednost presega 100 milijard dolarjev. Buffett zaostaja s premoženjem v višini 86,2 milijarde dolarjev.


Zhong je medtem do statusa milijarderja popeljal tudi štiri sorodnike. Njegova mlajša sestra Zhong Xiaoxiao, in trije bližji sorodniki njegove žene imajo po 1,4-odstotni delež v Nongfuju v vrednosti 1,3 milijarde dolarjev, glede na lastništvo, navedeno v prospektu podjetja iz lanskega leta.
 
Poleg tega je podjetje ustvarilo na desetine milijonarjev, vključno z več Zhongovimi sorodniki in zaposlenimi. Medtem ko je covid-19 leta 2020 okužil večino svetovnega gospodarstva, je bilo leto za ultrabogate na svetu dobro. 500 najbogatejših je bogastvu dodalo 1800 milijard dolarjev in so bili do konca leta skupaj vredni 7600 milijard dolarjev. Zhong, največji zmagovalec iz Azije, je samo lani nabral več kot 71 milijard dolarjev, največ po Elonu Musku iz družbe Tesla in Jeffu ​​Bezosu iz Amazona.
 

Več iz rubrike