Kdo je pravi finančni svetovalec

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri finančnega svetovalca?
Fotografija: Dobri finančni svetovalci vam lahko pomagajo najti odgovor na številna na prvi pogled zakomplicirana vprašanja. Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Dobri finančni svetovalci vam lahko pomagajo najti odgovor na številna na prvi pogled zakomplicirana vprašanja. Foto Shutterstock

Najpomembneje je, da prepoznate razliko med svetovalcem in prodajalcem. Z vprašanjem, ki ste si ga postavili, se ukvarja zelo veliko ljudi. Vsi, ki so kdaj razmišljali o varčevanju, investiranju, plemenitenju svojih prihodkov, načrtovanju udobne upokojitve ali zavarovanju sebe, svojih bližnjih oziroma svojega premoženja, so se najmanj enkrat tudi sami vprašali isto.

Tudi če ste kdaj občutili pritisk zaradi večje investicije, kot je na primer nakup nepremičnine, ali bili preobremenjeni zaradi finančnega pritiska, ki ga prinese poroka, rojstvo otroka, ločitev ali celo smrt bližnjega, ste najverjetneje iskali pomoč nekoga, ki bi vas usmeril. Žal pa velika večina ljudi nima ustreznega znanja ali informacij o tem, kako deluje dober osebni finančni svetovalec.

Torej, v čem nam osebni finančni svetovalec lahko koristi? Na kratko, finančni svetovalci vam lahko pomagajo pri ohranjanju vašega finančnega zdravja z uporabo različnih strategij in produktov, z namenom izboljšanja finančnega stanja in navad.
Niso pa vsi svetovalci enaki; nekateri so specializirani za natančno določena področja, tipe strank, strategije, produkte ... Nekateri vam lahko pomagajo pri davčni optimizaciji, nekateri se osredotočajo na mlajše vlagatelje, spet drugi izključno na starejše. Kot lahko razberete, zagotovo obstaja finančni svetovalec, ki ustreza tudi vašim potrebam.



Kako najti dobrega svetovalca?


Kako bi se morali lotiti iskanja svetovalca, ki bo najbolje izpolnil vaše potrebe? Vse je odvisno od tega, kaj natanko potrebujete. Če spadate v širšo skupino ljudi, ki potrebuje pomoč pri sestavi celotne investicijske strategije, pri znižanju zadolženosti in začetku varčevanja za nepremičnino, bi se morali osredotočiti na večja podjetja, ki se ukvarjajo s tem. Predvsem zato, ker vam bo en sam človek zelo težko uredil vse, kar potrebujete za kakovostno storitev. Nobeden od nas ni tako univerzalen, da bi bil kompetenten na vseh področjih. Večja podjetja imajo po navadi področja delovanja ločena po oddelkih in v vsakem od teh svoje strokovnjake, ki vam zagotovijo kakovostno obravnavo, ne glede na to, za katero področje finančnega sektorja gre.

Ko identificirate podjetja ali osebe, začnite iskati priporočila. Verjetno poznate kar nekaj ljudi, ki imajo urejene osebne finance in sodelujejo s finančnimi svetovalci. Z njihovimi priporočili se lahko že vnaprej prepričate, da boste spoznali strokovnjaka, in ne nekoga, ki vam bo poskušal samo nekaj prodati. Na koncu je najpomembnejše to, da sodelujete s človekom, ki mu lahko zaupate.

V naslednjem koraku se morate osredotočiti na ocenjevanje tistih svetovalcev, ki ste jih izbrali v ožji krog. Vsak zase lahko reče, da je finančni svetovalec, a pravo sliko lahko vidite šele čez čas, saj je kratkoročno skoraj nemogoče oceniti koristi, ki vam jih določen svetovalec lahko prinese. Zato je zelo pomembno, da izberete kompetentnega človeka, in ne le nekoga, ki bo gledal predvsem nase in na svoj zaslužek. Povprašajte svetovalca o ponudnikih, s katerimi sodeluje, načinih sodelovanja, izkušnjah in ne nazadnje tudi o najpomembnejši stvari, stroških, ki jih boste imeli, če se boste odločili za sodelovanje z njim.



Sklep
Dobri finančni svetovalci vam lahko pomagajo najti odgovor na številna na prvi pogled zakomplicirana vprašanja. To je oseba, ki vam lahko pomaga zmanjšati negativne dejavnike finančnega stresa in povečati pozitivne. Obenem pa vas nauči, kako ravnati z lastnim denarjem, da bo vaš trud čim bolj poplačan. In najpomembneje, dober finančni svetovalec bo z vami sodeloval skozi celoten finančni cikel, dokler vas ne pripelje na cilj. Pomagal bo tudi vašim potomcem, zato lahko malo v šali in malo zares rečemo, da ga lahko v oporoki zapustite svojim bližnjim.

Več iz rubrike