Poslovanje ameriških podjetij v tretjem četrtletju

Konec tretjega letošnjega četrtletja je tu in začenja se sezona objav rezultatov poslovanja podjetij za omenjeno obdobje.
Fotografija: Veliko zanimanja bodo med svetovnimi vlagatelji zagotovo požele objave rezultatov poslovanja ameriških podjetij, vključenih v delniški indeks S&P 500. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Veliko zanimanja bodo med svetovnimi vlagatelji zagotovo požele objave rezultatov poslovanja ameriških podjetij, vključenih v delniški indeks S&P 500. Foto: Shutterstock

Konec tretjega letošnjega četrtletja je tu in začenja se sezona objav rezultatov poslovanja podjetij za omenjeno obdobje. Vlagatelji bomo le-te z zanimanjem spremljali in na njihovi podlagi poskušali prepoznati obetavne investicijske priložnosti.
 
Veliko zanimanja bodo med svetovnimi vlagatelji zagotovo požele objave rezultatov poslovanja ameriških podjetij, vključenih v delniški indeks S&P 500, ki zajema 500 največjih ameriških družb po tržni kapitalizaciji in je po mnenju mnogih najpomembnejši kazalnik situacije na ameriškem borznem trgu.
 
Uvod sezone objav ameriških podjetij je sicer nekoliko grenkega priokusa. Nike namreč ni izpolnil ciljev glede prihodkov in FedEx ne glede čistega dobička na delnico, kar se je odražalo v padcu cen delnic obeh omenjenih podjetij. Vlagatelji vseeno ostajajo optimistični glede poslovanja povprečnega podjetja. Res je, da so na trgu še vedno prisotna številna tveganja, kot so motnje v dobavnih verigah, pandemija covida-19, pomanjkanje delovne sile in inflacija, a so podjetja na le-ta v večini dobro pripravljena in bodo tako lahko ohranila stabilno in dobro poslovanje tudi v prihodnje.
 
image_alt
Na svetu več kot 800 poslovnih samorogov, od tega dva v Avstriji

Kot kažejo raziskave Factseta, naj bi se dobički podjetij iz indeksa S&P 500 v preteklem četrtletju povečali za slabih 28 odstotkov, prihodki pa za slabih 15 odstotkov na medletni ravni. Če bodo dejanski rezultati to napoved potrdili, bo to tretja najvišja rast dobičkov od tretjega četrtletja leta 2010 dalje.
 
Kar se tiče preteklega četrtletja in donosnosti v tem obdobju, naj bi se najbolje odrezal energetski sektor, saj so tam napovedi dobičkov zvišale za 18,7 odstotka, k čemur so največ prispevala podjetja Exxon Mobil, Chevron in Occidental Petroleum. Izjemno pozitiven vpliv na energetski sektor je imela v preteklem četrtletju rastoča cena nafte, ki je bila v tem obdobju v povprečju kar 71 odstotkov višja kot pred letom dni. Sledi mu sektor surovin z 11,3-odstotno rastjo napovedi dobičkov, v katerem naj bi se najbolje odrezali podjetji Nucor in LyondellBasell Industries. Izmed podsektorjev se je najbolje odrezal podsektor kovin in rudarjenja, najslabše pa podsektor gradbenih materialov, ki naj bi tudi kot edini podsektor omenjenega sektorja zabeležil padec napovedanih dobičkov. Na tretjem mestu po rasti napovedi dobičkov v preteklem četrtletju sledi sektor komunikacijskih storitev s 7,3-odstotno rastjo in na četrtem sektor informacijske tehnologije s 5,4-odstotno rastjo.
image_alt
Gospodarstvo ZDA izgublja svojo moč

Sektor, ki se je v omenjenem obdobju najslabše odrezal oziroma zabeležil največji padec napovedi dobičkov, je sektor trajnih potrošnih dobrin, čigar napovedi dobičkov naj bi padle za dobrih šest odstotkov. Temu botruje znižanje napovedi dobičkov podjetij Amazon.com in General Motors. Ta sektor je bil sicer v drugem četrtletju eden izmed najbolj donosnih v letošnjem letu in zato ne čudi dejstvo, da se je od takrat povpraševanje po trajnih potrošnih dobrinah, po preteku obdobja poletnih dopustov in ob začetku novega šolskega leta, nekoliko zmanjšalo. Posledično so se zmanjšali tudi obeti podjetij iz te panoge. Zgoraj zapisano nam daje dober vpogled v poslovanje podjetij v preteklem četrtletju, na medletnem nivoju pa je slika nekoliko drugačna, kar prikazuje spodnji graf.
Vir: FactSet
Vir: FactSet

Rast dobičkov in prihodkov, ki smo ji bili priča v prejšnjem četrtletju, naj bi vztrajala tudi v prihodnjem, zadnjem četrtletju letošnjega leta. Obe stopnji rasti naj bi se sicer nekoliko znižali, vendar naj bi dobički pri tem še vedno zabeležili zavidljivo 21,5-odstotno rast ob 11,3-odstotnem povečanju prihodkov. Prav tako naj bi bil donosen tudi prvo četrtletje prihodnjega leta s 5,5-odstotno rastjo dobičkov in 8,2-odstotno rastjo prihodkov.
 
Vlagatelji lahko iz zapisanega sklepamo, da bodo največja ameriška podjetja še naprej uspešno poslovala, kar predstavlja dober obet za prihodnje vlaganje v omenjeni regiji, kljub morebitnemu občutku oblikovanja »vrha« gospodarske rasti v zadnjih nekaj mesecih.

* Avtor: Rok Gutnik, asistent področja analiz, Triglav Skladi

Več iz rubrike