Gospodarstvo ZDA izgublja svojo moč

ZDA izgubljajo svojo gospodarsko premoč v svetu, saj se jim Kitajska hitro približuje.
Fotografija: Leta 1946 je predstavljal ameriški bruto družbeni proizvod (BDP) približno 50 odstotkov svetovnega družbenega proizvoda. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Leta 1946 je predstavljal ameriški bruto družbeni proizvod (BDP) približno 50 odstotkov svetovnega družbenega proizvoda. Foto: Shutterstock

Po drugi svetovni vojni ZDA niso bile le ena vodilnih štirih zmagovalnih sil. Razen napada na Pearl Harbour vojna ni potekala na njenih tleh in ameriško gospodarstvo se je v vojnih letih izjemno okrepilo. Po koncu vojne so bile ZDA dominantna svetovna sila brez konkurence. Leta 1946 je predstavljal ameriški bruto družbeni proizvod (BDP) približno 50 odstotkov svetovnega družbenega proizvoda.
 
Do leta 1960, v času hitre rasti gospodarstva mnogih držav v Evropi in na drugih celinah, se je delež ZDA glede na svetovni BDP znižal na 40 odstotkov. Nato je počasi padal vse do leta 1980, ko je znašal 26 odstotkov. Tedaj je na predsedniško funkcijo stopil Ronald Reagan, čigar politika je povzročila začasno relativno okrepitev ZDA, ki so nato leta 1985 proizvedle približno 34 odstotkov svetovnega BDP.
 
image_alt
Upokojitev slonov: Konec proizvodnje Airbusa A380 in Boeinga 747

Nato je vse do druge polovice 90. let prejšnjega stoletja prišlo do ponovnega upada. ZDA so v zdajšnje stoletje vstopile z gospodarstvom, ki predstavlja približno 32 odstotkov svetovnega. Nato je bil ameriški delež ponovno v upadu, zadnja leta pa se je stabiliziral pri približno 24 odstotkih svetovnega BDP.
 
Leta 2000 je bil bruto domači proizvod ZDA več kot sedemkrat višji od kitajskega. Tedaj je bilo kitajsko gospodarstvo peto največje na svetu. Kitajski BDP (skupaj s Hongkongom, ki so ga Britanci sredi leta 1997 vrnili Kitajski, vendar s posebnim statusom do leta 2047) je bil v tem letu manjši kot tretjina japonskega (slednji je bil kar 3,4-krat večji), tudi manjši od nemškega in britanskega in le nekoliko večji od francoskega.
 
Foto: Charles Platiau / REUTERS
Foto: Charles Platiau / REUTERS

Desetletje pozneje, leta 2010, so imele ZDA še vedno dvakrat in pol višji BDP od Kitajske, ki je tisto leto postala drugo največje gospodarstvo na svetu. Tedaj je kitajski gospodarski output presegel japonskega. Še eno desetletje pozneje, v lanskem letu 2020, je kitajski BDP še vedno precej zaostajal za ameriškim, ampak slednji zdaj ni več nekajkrat večji, ampak (le) dobri dve petini; približno 42 odstotkov.
 
Do konca tega desetletja bo Kitajska morda po skupni gospodarski moči presegla ZDA, vendar bo njen BDP na prebivalca verjetno ostal razmeroma nizek; v rangu srednje razvitih držav. Izjema bo Hongkong, ki je »posebna upravna regija Kitajske« z drugačnim pravnim in gospodarskim sistemom ter valuto; skratka po načelu »ena država, dva sistema«.
 

Ameriška podjetja so še vedno najmočnejša na svetu

 
Kitajski je uspelo v zadnjih letih ustvariti nekaj globalno uspešnih, močnih blagovnih znamk. Ena od njih je Alibabo, velikansko podjetje za trgovino na spletu podobno Amazonu. Sem spadajo tudi znana imena proizvajalcev mobilnih telefonov in računalnikov: Lenovo, Huawei itd. Ostajajo pa ameriška podjetja prevladujoča na lestvici največjih po tržni kapitalizaciji. Če bi konec letošnjega septembra prodali vse delnice največjih svetovnih podjetij, ki kotirajo na finančnih borzah, bi moral kupec za vsako od 16 največjih podjetij plačati več kot 400 milijard ameriških dolarjev.
 
image_alt
Nemčija v času Angele Merkel ni veliko napredovala

Od teh 16 podjetij je 11 ameriških, dve sta s Kitajske in po eno iz Savdske Arabije, Tajvana in Južne Koreje, kot je razvidno iz spodnje tabele. Čeprav največja podjetja na svetu danes niso več ta, ki so bila na vrhu svetovne lestvice v zadnjih desetletjih 20. stoletja (IBM, AT&T, Eastman Kodak, Geeneral Electric, Exxon Mobil, Royal Dutch Schell itd.), gre še vedno za ameriška podjetja. Na prvem mestu je Apple, katerega tržna kapitalizacija konec septembra znaša neverjetnih 2361 milijardo dolarjev, sledijo Microsoft in drugi.
 
Ameriška podjetja ne diktirajo ritma le v digitalnem in finančnem svetu (Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Facebook, Berkshire Hathaway, Visa, JP Morgan), ampak tudi s korporacijo Tesla v vozilih, ki nimajo motorjev z notranjim zgorevanjem.
image_alt
Zaposleni množično zapuščajo delovna mesta

Največja podjetja na svetu po tržni kapitalizaciji


Uvrstitev         Podjetje                    Vrednost vseh delnic            Država (sedež podjetja)                  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------    
  1.                   Apple                                     2361                                       ZDA
  2.                   Microsoft                               2134                                       ZDA
  3.                   Saudi Aramco                       1918                                       Savdska Arabija
  4.                   Alphabet (Google)                1792                                       ZDA
  5.                   Amazon                                 1671                                       ZDA
  6.                   Facebook                                 958                                       ZDA
  7.                   Tesla                                        783                                       ZDA
  8.                   Berkshire Hathaway              627                                       ZDA
  9.                   TSMC                                      579                                       Tajvan
10.                   Tencent                                   572                                       Kitajska
11.                   NVIDIA                                   511                                       ZDA
12.                   Visa                                          497                                       ZDA
13.                   JPMorgan Chase                   496                                       ZDA
14.                   Johnson & Johnson               432                                       ZDA
15.                   Samsung                                  424                                       Južna Koreja
16.                   Alibaba                                    407                                       Kitajska
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(30. september 2021; v milijardah ameriških dolarjev)

Vir: companiesmarketcap.com
 

Več iz rubrike