Mati samohranilka, ki se je s 750.000 evri upokojila pri 41 letih

Njena pot do finančne neodvisnosti in predčasne upokojitve je potekala od leta 2017, ko si je to postavila za cilj.
Fotografija: Čeprav se je Lakishina pot »finančne neodvisnosti in predčasne upokojitve« potekala, odkar se je za to odločila leta 2017 odločila, je težko zapustila delovno mesto profesorice za polni delovni čas. Foto: Nathan Morgan/Nashville Business Journal
Odpri galerijo
Čeprav se je Lakishina pot »finančne neodvisnosti in predčasne upokojitve« potekala, odkar se je za to odločila leta 2017 odločila, je težko zapustila delovno mesto profesorice za polni delovni čas. Foto: Nathan Morgan/Nashville Business Journal

Lakisha Simmons se je upokojila maja 2021, ko je dopolnila 41 let. Mati dveh otrok, ki je po izobrazbi profesorica, pravi, da ji je zaposlitev vedno predstavljala sinonim za finančno varnost. V življenju so jo naučili, da naredi tisto, kar mora, da lahko poskrbi za svojo družino, vedela pa je, da si želi boljšega življenja. Zadnje desetletje je Simmonsova delala v akademskih krogih, nazadnje kot izredna profesorica na univerzi v Nashvillu. Leta 2020 je imela na računu 132.000 evrov, lansko leto pa ji je uspelo skupaj zbrati 750.000 evrov, večino iz nalož, zato se je upokojila, navaja CNBC.

image_alt
Slavni bogataši, ki imajo v lasti zasebne otoke

Ločitev in odločitev za spremembe na finančnem področju

Simmonsova se je leta 2017 ločila. To je bil zanjo »uničujoč« dogodek, zaradi katerega je popolnoma spremenila odnos do financ in se odločila za predčasno upokojitev. Odločila se je za pridružitev gibanju FIRE ('Financial Independence, Retire Early' - v prevodu: finančna neodvisnost in predčasna upokojitev). Ljudje, ki si postavijo ta cilj, se odločijo za ekstremno varčevanje in naložbe, kar jim omogoča, da se upokojijo veliko prej, kot bi to dopuščali tradicionalni proračuni in pokojninski načrti.

Da bi prihranila dovolj denarja za predčasno upokojitev, je začela najprej iskati načine, kako si znižati stroške. Hitro je ugotovila, da je njen največji izziv mesečno odplačevanja hipotekarnega kredita za hišo s petimi spalnicami in štirimi kopalnicami, ki je znašal 2100 evrov. Odločila se je prodati nepremičnino, nato pa se je z otoki preselila v dvosobno stanovanje.

Prešla je tudi na predplačniški paket mobilne telefonije, prekinila naročnino na kabelsko televizijo in si pričela več obrokov pripravljati doma. Čeprav je sprva težko našla področja, kjer bi lahko zmanjšala porabo, je sčasoma postalo lažje. Po prvem letu varčevanja je uspela Simmonsova vložiti 88.000 evrov na svoje naložbene račune. Ob tem je videla, da se njen denar ni samo podvojil, temveč se je vsako leto skoraj potrojil. To jo je navdihnilo, da je vlagala vedno več, navaja CNBC.

image_alt
Najstnica, ki z zaslužkom prekaša najbolje plačane direktorje

Simmonsova hrani več kot 50 odstotkov svojega naložbenega portfelja v indeksnem skladu S&P 500, približno 25 odstotkov svojega denarja v skupnem borznem indeksu, preostanek pa v obveznicah in nekaterih posameznih delnicah v podjetjih, kot sta Apple in Amazon.

Čeprav je bil njen prvotni načrt, da se bo upokojila, ko bo prihranila milijon evrov, se je odločila zapustiti službo maja 2021. Tako odločitev je deloma sprejela zato, ker ji poučevanje na daljavo ni ustrezalo in ker je tudi doma šolala svoje otroke, deloma pa tudi zato, ker je že prihranila dovolj denarja. Njene naložbe so pridobivale na vrednosti, čeprav ni ničesar dodatno vložila, odkar je maja lani zapustila službo. Danes ima že približno 802.000 evrov.

Čeprav ji ni treba iti vsak dan na delo, je Simmonsova rada zaposlena. Foto: Lakisha Simmons
Čeprav ji ni treba iti vsak dan na delo, je Simmonsova rada zaposlena. Foto: Lakisha Simmons

Življenje v pokoju

Čeprav ji ni treba iti vsak dan na delo, ima Simmonsova rada zapolnjene dni. Zjutraj običajno vstane ob 6:30 in najprej pripravi svoje otroke za v šolo, nato pa se odpravi v telovadnico. 41-letnica si vzame čas, da uživa v svojem novem življenjskem slogu. Rada se ukvarja s slikanjem, preizkuša nove recepte, bere knjige ter gre s prijateljicami na kosilo. 

Ukvarja se tudi z dejavnostjo finančnega svetovanja in prodajo v trgovini Etsy, kar ji prinese dodatnih med 880 in 2600 evrov prihodkov mesečno. Za pomoč drugim na področju financ se je odločila, ker je spoznala, da ne čuti tolikšne radosti, če le ona napreduje v finančnem smislu in gradi bogastvo, njena družina in prijatelji pa tega ne zmorejo. To, da lahko drugim pomaga pri finančni pismenosti, ji je v veliko veselje.

image_alt
Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Več iz rubrike