Kako do finančne stabilnosti po upokojitvi?

Številne skrbi, da bi ob upokojitvi ostali brez finančne varnosti. Kaj lahko naredimo v izogib temu?
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Življenjska doba se skozi čas daljša, starejši predstavljajo čedalje večji delež svetovnega prebivalstva. Zgolj pokojnine upokojencem v številnih primerih ne predstavljajo več zadostne finančne stabilnosti, da bi lahko lagodno preživeli zrela leta. Pogosto je zgolj v rokah posameznika, da poskrbi za to, da bo imel na starejša leta zagotovljeno finančno varnost.
image_alt
Hrvaška: kako oglasi za nastanitve zavajajo turiste

Patricia Wenzel, višja finančna svetovalka v podjetju Merrill Lynch, je dejala, da gre pri finančno uspešni upokojitvi predvsem za načrtovanje stroškov, ki naj bi jih v tretjem življenjskem obdobju imeli, in za zagotovitev prihrankov, s katerimi jih bomo lahko pokrili. Pri tem je po njenih besedah treba upoštevati inflacijo in stroške zdravstvenega varstva. Na spletni strani CNN Business je bilo objavljenih nekaj nasvetov, kako se lotiti tega izziva.
 

Z načrtovanjem je treba začeti čim prej


Wenzelova je razložila, da se začne veliko ljudi na upokojitev pripravljati prepozno. Najboljši čas, da začnemo razmišljati o obdobju po upokojitvi in o stroških, ki jih bomo takrat imeli, je po njenem mnenju že desetletja, preden ta dejansko nastopi.

Pri načrtovanju je treba upoštevati predvideno starost ob upokojitvi in stroške, ki jih bo posameznik po vsej verjetnosti imel v tretjem življenjskem obdobju. Ugotoviti je treba, kolikšne prihranke že ima na strani in koliko denarja še potrebuje za dosego začrtanega cilja, navaja CNN.
Foto: Leon Vidic / Delo
Foto: Leon Vidic / Delo

Čim višji prihranki


Z varčevanjem za čas po upokojitvi je smiselno začeti čim prej. Če začne posameznik varčevati že v mladih letih, lahko tudi z manjšim zneskom, ki ga da na stran, do upokojitve veliko privarčuje. Če začne z varčevanjem kasneje, bo treba dati na mesečni ravni na stran višjo vsoto.

Večina strokovnjakov sicer priporoča, da se da vsak mesec na stran 10 do 15 odstotkov bruto plače. Seveda pa je pri tem treba upoštevati finančne zmožnosti posameznika. Tudi če gre za nižji znesek, je ključ v konstantnosti in dolgoročnosti, pojasnjujejo strokovnjaki.
 

Dobra organizacija navad


Predpogoj za varčevanje je vzpostavitev dobrega sistema načrtovanja financ. Smiselno je narediti vpogled v mesečne dohodke in odhodke ter razmisliti, kaj bi bilo možno narediti za izboljšanje stanja. Bi bilo možno nekoliko zmanjšati odhodke oziroma potrošiti manj? Morda se odpirajo možnosti za dodatni zaslužek, s čimer bi se lahko povečala tudi višina prihrankov.
image_alt
Lewis Hamilton: življenje na veliki nogi

Wenzlova opozarja, da se stroški pred in po upokojitvi ne razlikujejo bistveno. To naj bi posameznik upošteval pri načrtovanju proračuna v času po upokojitvi.
 

Odprava dolgov še pred upokojitvijo


Strokovnjaki svetujejo, da je smiselno vse dolgove odplačati še pred upokojitvijo ali jih vsaj bistveno zmanjšati. Dobro je vse večje nakupe opraviti več let pred upokojitvijo. Posamezniku lahko pri tovrstnem načrtovanju in doseganju ciljev pomaga finančni svetovalec.
 

Več iz rubrike