Kaj svetuje 28-letnica, ki se ji letos obeta 1 milijon dolarjev?

Če se spogledujete s trgovanjem, preizkusite ta nasvet Warrena Buffetta in 28-letne borzne trgovalke, ki je dobri poti, da letos zasluži 1 milijon dolarjev.
Fotografija: Preden se lotite trgovanja, se o tem čim več naučite. Foto: Shannon Stapleton/Reuters
Odpri galerijo
Preden se lotite trgovanja, se o tem čim več naučite. Foto: Shannon Stapleton/Reuters

Strah pred recesijo in nestanovitnost trga sta številne vlagatelje prestrašila glede finančne prihodnosti. Ta strah lahko nekatere celo privede do tega, da se popolnoma izognejo vlaganju ali da v paniki prodajo trenutne delnice.

image_alt
To je najbogatejši človek vseh časov

Vlagateljem, ki se morda bojijo trenutnega trga v nadaljevanju delimo nasvet, ki ga je vredno preizkusiti. Kakšen je?

Ne investirajte čustveno

Warren Buffett, investicijska legenda, milijarder in izvršni direktor Berkshire Hathaway, ne dovoli, da bi trenutni dogodki ali novice vplivali na njegovo odločanje o naložbah, navaja CNBC Make it. »Ne glede na to, kaj se zgodi, bomo danes kupili iste delnice ki smo jih kupovali prejšnji teden,« je dejal.

To je zato, ker je spreminjanje naložb na podlagi čustev v nasprotju z dolgoročnimi naložbami. Namesto tega, ko najdete podjetje, v katerega je vredno vlagati, vztrajajte pri njem. »Če niste pripravljeni imeti delnice 10 let, niti ne pomislite, da bi jo imeli 10 minut,« je Buffett dejal v enem izmed svojih pisem delničarjem.

»Warren Buffett pravi, da nikoli ne investirajte s čustvi,« Če vlagate iz strahu ali ste resnično navdušeni in nekaj želite hipno doseči, potem tega raje ne počnite.« 

Izogibajte se čustvenega trgovanja. Foto: Shutterstock
Izogibajte se čustvenega trgovanja. Foto: Shutterstock

Dolgoročno vlaganje je vedno pomembno. Ni nam treba vsak dan opazovati borze, saj je to podobno kot bi gledali kako se barva suši, ko enkrat prepleskamo stanovanje. Zaradi tega kvečjemu dobimo živčni napad.

Pred investiranjem se čim več naučite

»Pomembno je, da preden se lotite investiranja, se čim več naučite,« pravi Lauren Simmons, ki je pri 22 letih postala najmlajša trgovalka s polnim delovnim časom na Wall Streetu in je na dobri poti, da letos zasluži 1 milijon dolarjev.

image_alt
75 odstotkov trgovcev v 2 letih načrtuje plačila s kriptovalutami

»Ne boste zamudili nobene priložnosti, če ne investirate danes,« pravi. »Resnično si vzemite čas za naložbo.« Simmonsova je potrebovala dve leti, da je ugotovila, kakšne vrste vlagateljica želi biti.

Koliko ste pripravljeni tvegati?

Simmonsova poudarja tudi pomen razumevanja posameznikove tolerance do tveganja. Če imate visoko toleranco do tveganja, boste morda v redu z vlaganjem v špekulativna sredstva, kot je kripto, medtem ko se lahko bolj konservativen vlagatelj kljub nizkim obrestnim meram drži denarja na varčevalnih računih.

Večina vlagateljev bo padla nekje vmes in bo vlagala v mešanico obveznic in delnic glede na svoje individualne cilje.

Če niste v dobri finančni situaciji za trgovanje, raje počakajte. Če nimate prihrankov ali imate stalni dolg, ne vlagajte svojega denarja, temveč si samo vzemite si čas in se čim več izobrazite, preden se lotite se lotite trgovanja tudi iz prve roke.

image_alt
Tri delnice Warrena Buffeta za potrpežljive vlagatelje

Več iz rubrike