Idealno število bančnih računov

Strokovnjaki pravijo, da se skrivnost stabilne finančne prihodnosti skriva v pravem številu bančnih računov.
Fotografija: Foto: GettyImages
Odpri galerijo
Foto: GettyImages

Zlato pravilo pravi, da je za zdravo finančno prihodnost treba določiti proračun in se ga držati. Vendar je oblikovanje proračunskega načrta težje kot se zdi na prvi pogled, za številne pa tudi preveč obremenjujoče.

image_alt
Evrski bankovci bodo dobili novo podobo

Finančna strokovnjakinja Sahirenys Pierce meni, da je ključ do enostavnega upravljanja financ v popolnem številu bančnih računov – dva transakcijska in trije varčevalni računi.

Cilj tako imenovane High-5 Banking metode je spremljati posamezna proračunska področja in hkrati vzpostaviti rutino nakazovanja denarja na ločene račune, navaja spletna stran Make it.

Tekoči račun

Ta račun je namenjen plačevanju osnovnih življenjskih stroškov kot so: stanovanjski stroški, kredit, živila in stroški za avto, zato zavzema večji del vaših prihodkov.

image_alt
Najbogatejši kriptomilijonarji na svetu

Račun za razvajanje

Račun je namenjen za vse nenujne zadeve vključno s frizerjem, nakupom oblačil, članarino za fitnes, razne spletne naročnine, izlete in tako naprej. Da vas nakupovanje ne zanese, Piercova svetuje, da ob plači na račun prenesete določen znesek denarja, ki je namenjen samo razvajanju. Ko je račun izpraznjen, ga lahko napolnite šele ob naslednji plači.

Varčevalni račun za nujne primere

Kot navaja Make it, je varčevalni račun za nujne primere rezerviran za morebitne nepričakovane izdatke. Večino strokovnjakov priporoča, da je na računu vsaj polletni znesek življenjskih stroškov.

Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Tako boste poskrbeli za kritje osnovnih stroškov v primeru izgube službe ali pa ob dodatnih nujnih izdatkih, kot so dražja popravila na domu in nakup avtomobila.  

Varčevalni račun za dolgoročne cilje

Ta račun je rezerviran za izpolnitev sanj kot so: razkošno potovanje, nov avtomobil, hiša itd. Piercova predlaga, da nanj vsak mesec nakazujete določeno vsoto denarja skozi celo leto in spremljate napredek, ki vas bo motiviral za nadaljnje varčevanje.

Varčevalni račun za kratkoročne cilje

Račun je namenjen kratkoročnim ciljem, ki jih želite doseči v manj kot enem letu, vključno z večjimi nakupi, izleti itd.

Piercova predlaga, da niso vsi računi odprti pri isti banki, saj ste tako v primeru morebitnih težav banke zavarovani. Prav tako svetuje, da račune odpirate smiselno glede na položaj in finančne zmogljivosti.

image_alt
Slovenci v kripto goljufijah letos izgubili milijone

Če na primer nimate dolgoročnih ciljev, ne potrebujete varčevalnega računa v ta namen. »Najprej lahko odprete osnovne račune, kasneje, ko boste lahko prispevali več, pa še ostale«, predlaga strokovnjakinja.

Več iz rubrike