GZS podprla predlog zakona o davku od virtualnih valut

Gospodarska zbornica Slovenije pozdravlja predlog zakonske ureditve virtualnih valut, s čimer se zapira pravna praznina na tem področju.
Fotografija: GZS potrdila zakonsko ureditev obdavčitve kriptovalut. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
GZS potrdila zakonsko ureditev obdavčitve kriptovalut. Foto: Shutterstock

Gospodarska zbornica Slovenije pozdravlja predlog zakonske ureditve obdavčitve virtualnih valut. Kot pravi generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti, se s predlogom zakona, ki ga je finančno ministrstvo objavilo na spletni strani E-demokracija, zapira pravna praznina na tem področju.  

Predlog zakona ureja obdavčitev virtualnih valut, med katere uvrščamo tako kriptovalute kot tudi vse druge oblike kriptografskih žetonov. Zaradi posebnih tehnoloških lastnosti virtualnih valut v primerjavi z drugimi oblikami premoženja predstavljajo velik izziv za različne regulatorje po svetu.

image_alt
Furs: Tako se po novem izračuna kriptodavek

Področje obdavčitve virtualnih valut do sedaj veljalo za sistemsko pravno praznino

Do sedaj je področje obdavčitve virtualnih valut veljalo za sistemsko pravno praznino, čeprav je trgovanje z virtualnimi valutami že več let zelo živahno, njegov obseg pa neprestano raste. Virtualne valute tudi spodbujajo podjetniško okolje in nudijo alternativno obliko financiranja zagonskih podjetij, prav tako pa spreminjajo ustaljene vzorce poslovnih procesov, ki povečujejo učinkovitost delovanja gospodarstva. Po podatkih, dostopnih na spletu, je bila okvirna tržna kapitalizacija vseh virtualnih valut v avgustu 2021 od tisoč do dva tisoč bilijonov ameriških dolarjev, od tega je bitcoinu pripadala približno polovica.

image_alt
Razkrit izjemno redek diamant, ki naj bi izviral iz vesolja

Obdavčitev, kot jo predlaga Ministrstvo za finance RS, ureja zgolj obdavčitev posameznikov – fizičnih oseb, ki trgujejo z virtualnimi valutami. Prav tako je zdaj razmejeno, kdaj se trgovanje šteje za dejavnost ter kdaj posameznik trguje za svoj račun.

»Na GZS podpiramo predlog zakona. Menimo, da lahko dodatni prihodki državnega proračuna iz tega naslova (100.000 do 500.000 evrov letno po statično oceni) pripomorejo k načrtovani davčni (dohodninski) razbremenitvi neto plač v Republiki Sloveniji, za katero se zavzemamo že vrsto let,« je dejal Cantarutti.

image_alt
Severnokorejski hekerji zaplenili 400 milijonov dolarjev kriptovalut

Več iz rubrike