Francoski modni tajkun postal najbogatejši na svetu

Bernard Arnault, lastnik prestižnih modnih znamk, je postal najbogatejši človek na svetu.
Fotografija: Francoski modni mogotec, ki ima v lasti tudi prestižno znamko Christian Dior je postal najbogatejši človek na svetu. Foto: Martin Bureau/Reuters
Odpri galerijo
Francoski modni mogotec, ki ima v lasti tudi prestižno znamko Christian Dior je postal najbogatejši človek na svetu. Foto: Martin Bureau/Reuters

Ustanovitelj Amazona, Jeff Bezos, je aprila dosegel neto vrednost 200 milijard dolarjev in tako prevzel prvo mesto na lestvici najbogatejših na svetu. Nedavno so delnice Amazona zdrsnile, istočasno pa je francoski podjetnik Bernard Arnault v enem dnevu zaslužil 800 milijonov in se s 186 milijardami Bezosu postavil ob bok. Mogotca sta si v petek delila vrh lestvice, a ne za dolgo.
image_alt
Bodo Gatesovi otroci dobil večji kos dediščine?

V ponedeljek zjutraj znova prevzel vodstvo


Pretekli petek, tik preden se je trgovalni dan na borzi v New Yorku kočal, je Arnault prehitel Bezosa za »pičlih« 100 milijonov. Spomnimo, da sta se mogotca za 'naslov' že borila. 16. decembra 2019 okoli pol enejste zjutraj po srednje evropskem času, se je Arnaulteva delnica spotaknila ob delnico Amazona, vendar je slednja trgovalni dan zaključila višje. Izvršni direktor podjetja LVMH je takrat zdrsnil na drugo mesto.
 

Od začetka aprila so se delnice LVMH zvišale za 21 odstotkov


Od takrat sta oba bogatejša, njuno premoženje pa je z rastjo delnic Amazona in podjetja LVMH samo še raslo. Ko je Forbes v aprilu objavil seznam svetovnih milijarderjev, ki temelji na neto vrednosti, izračunani na podlagi cen delnic, je bil Arnault na tretjem mestu s 150 milijardami. Na prvem mestu je bil Jeff Bezos s 177 milijardami dolarjev, na drugem mestu pa je bil večinski lastnik Tesle, Elon Musk. Od takrat so se delnice LVMH zvišale za skoraj 21 odstotkov, trikrat več kot delnice Amazona.

image_alt
Množični odhod vodstvenega kadra iz Amazona

Pred letom dni je bil Arnault vreden »samo« 76 milijard dolarjev


V začetku leta 2021, ko so potrošniki ponovno začeli kupovati drage ure, nakit in luksuzne moderne znamke, je LVMH objavil rekordnih 16,7 milijarde dobička. Močno okrevanje podjetja po pandemiji je Arnaultu pomagalo, da je v enem letu povečal premoženje za 100 milijard dolarjev. Marca 2020 je bil namreč Arnault, glede na Forbesovo lestvico, vreden »samo« 76 milijard dolarjev.
Christian Dior je ena izmed prestižnih znamk v lasti najbogatejšega Zemljana. Foto: Charles Platiau/Reuters
Christian Dior je ena izmed prestižnih znamk v lasti najbogatejšega Zemljana. Foto: Charles Platiau/Reuters

V lasti ima več kot 70 prestižnih modnih znamk


Delnica družbe LVMH, ki ima v lasti modne znamke Louis Vuitton, Sephora, Marc Jacobs, Christian Dior, Fendi in še skoraj 70 drugih, se je prejšnji ponedeljek v prvih urah trgovanja zvišala in osebni delež Arnaulta povečalo za 600 milijonov dolarjev.
 
Od začetka pandemije so neto vrednosti najbogatejših Zemljanov divje nihale. Nekatere delnice so padle, večina milijarderjev pa je svoje bogastvo močno povečala. Med njimi tudi Elon Musk, ki je januarja 2021 postal najbogatejši človek na svetu. A le za kratek čas.
 
 

Več iz rubrike