Forbes izpostavil najbogatejše Bosance

Družina ustanovitelja skupine Prevent Nijaza Hastorja je s 771,1 milijona konvertibilnih mark (okoli 395 milijonov evrov) premoženja najbogatejša v BiH.
Fotografija: FOTO: Sergey-73 / Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Sergey-73 / Shutterstock

Prvo mesto na Forbesovi lestvici najbogatejših Bosancev zasedata Kenan in Damir Hastor, sinova Nijaza Hastorja, iz skupine Prevent, ki ima danes v srednjevzhodni Evropi več kot 10.000 zaposlenih, od tega 7000 v BiH, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kot ugotavljajo pri Forbesu, Prevent nenehno raste in širi portfelj izdelkov in trg, zdaj pa je vodilni dobavitelj v avtomobilski industriji in eden vodilnih proizvajalcev v regiji srednje in vzhodne Evrope na področju avtomobilske, pohištvene, modne in tekstilne industrije, kovinskih in plastičnih komponent.

Nijaz Hastor je bil nekoč direktor v Tovarni avtomobilov Sarajevo (TAS), v kateri so v času Jugoslavije 20 let proizvajali Volkswagnove avtomobile. Noben član družine Hastor ne živi v BiH - Nijaz in njegova sinova Damir in Kenan občasno obiščejo domovino, kjer vodijo sestanke nadzornega sveta, vendar se skoraj nikoli ne pojavijo v javnosti, poroča STA.


Kenanu in Damirju Hastorju na drugem mestu s 681,3 milijona konvertibilnih mark (okoli 349 milijonov evrov) sledi Izudin Ahmetlić, lastnik skupine Hifa, ki se ukvarja s trgovanjem z nafto in naftnimi derivati. Ahmetlić je tako kot mnogo drugih poslovnežev začel diverzificirati poslovanje in je z vstopom v kmetijsko zadrugo Poljoprom investiral v kmetijsko proizvodnjo. Hifa Oil je v začetku leta kupila nemško podjetje LB.Profile, ki proizvaja profile za vrata in okna.

FOTO: BalkansCat / Shutterstock
FOTO: BalkansCat / Shutterstock
Tretji na lestvici je s 570,3 milijona konvertibilnih mark (okoli 292 milijona evrov) premoženja lastnik trgovske verige Bingo Senad Džambić. Bingo ima večinski lastniški delež v proizvajalcu prigrizkov Majevica. Na četrtem mestu je s 338,6 milijona konvertibilnih mark (okoli 173 milijonov evrov) Tomislav Antunović iz podjetja Antunović AGS, ki se ukvarja z distribucijo nafte in naftnih derivatov.

S premoženjem, ocenjenim na 338,3 milijona konvertibilnih mark (okoli 173 milijonov evrov), je na petem mestu skupina Stanić, malo družinsko podjetje, ki je z delom začelo leta 1983. V zadnjih 30 letih je skupina dosegla položaj vodilnega na trgu distribucije pijač, tobačnih izdelkov in tehničnega blaga ter razvila plodno in dolgoročno sodelovanje z največjimi svetovnimi podjetji in blagovnimi znamkami, med njimi s Heinekenom in LG Electronicsom.

Lestvico na šestem mestu s 307,2 milijona konvertibilnih mark (okoli 157 milijonov evrov) zaključuje Pero Gudelj s podjetjem Fis. Fis ima danes več kot 3300 zaposlenih, številka pa še raste. Gudelj je leta 1987 odprl videoteko, 10 let kasneje pa še prvi trgovski center, v katerega so prihajali potrošniki iz Sarajeva in Zenice.

Več iz rubrike

finance

Hrvaška orožarja prevzela nadzor nad poznano lokalno banko

Znana karlovaška podjetnika Marko Vuković in Ivan Zabčić sta uradno prevzela vse delnice Karlovačke banke.

finance

Spletna banka Klarna postala najbolj obetaven evropski fintech

Vrednost banke Klarna je v tem tednu poskočila na več kot 10 milijard dolarjev, s tem pa je Klarna postala paradni konj evropske fintech industrije.

finance

Milijonarka: Biti premožen ni tako enostavno kot si mislite

Biti izjemno premožen ne pomeni, da imaš brezskrbno življenje, kakršnega si morda predstavljate - vsaj po mnenju te milijonarke in njenega moža.

finance

Kuba v pričakovanju prvega uradnega padca valute po kubanski revoluciji

Kubanski peso naj bi letos prvič po revoluciji leta 1959 doživel uraden padec vrednosti, s tem pa ne bo več izenačen z ameriškim dolarjem.

Komentarji: