Hrvaška kurupcijska afera razkriva gospodarski kriminal brez meja

Lovke velike Hrvaške korupcijske afere so se razširile v več ministrstev.
Fotografija: Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković. FOTO: John Thys / REUTERS
Odpri galerijo
Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković. FOTO: John Thys / REUTERS

Majske aretacije hrvaških državnih uradnikov in poslovnežev zaradi suma gospodarskega kriminala in korupcije v aferi z vetrnimi elektrarnami so v preteklih mesecih razkrile razsežnost sistemske korupcije in političnega kadrovanja na Hrvaškem.

Hrvaška vlada je v četrtek na zaprtem delu seje razrešila dolžnosti enega od državnih uradnikov zaradi domneve povezanosti z afero. Gre za Domagoja Validžića, ki je bil do pred kratkim pomočnik ministra za gospodarstvo in trajnostni razvoj Tomislava Ćorića, vlada pa je v četrtek odločila, da Valdižić ne bo več niti član več upravnih svetov v državnih agencijah in ustanovah za energetiko.  

Glavna igralka je 40-letna Josipa Rimac


Najbolj zveneče ime v aferi je bivša državna sekretarka na ministrstvu za upravo 40-letna Josipa Rimac, ki je bila ena najmlajših županj na Hrvaškem in je veljala za perspektiven kader HDZ, posebej v času, ko je največjo hrvaško stranko pred petimi leti vodil Tomislav Karamarko. Na Hrvaškem so jo že videli kot ministrico. Po prihodu premierja Andreja Plenkovića je bila imenovana za državno sekretarko na ministrstvu za upravo.

Zagreb, 290520.<br />
U zajednickoj akciji policije i USKOK-a uhicena je Josipa Rimac, nacelnica Gracaca, zbog zlouprabe polozaja.<br />
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Zagreb, 290520.
U zajednickoj akciji policije i USKOK-a uhicena je Josipa Rimac, nacelnica Gracaca, zbog zlouprabe polozaja.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Rimčevo so aretirali konec maja v Zagrebu zaradi suma korupcije in malverzacij v državnem gozdarskem podjetju pri projektu izgradnje vetrnih elektrarn pri Kninu v času, ko je bila županja Knina. Prijetje Rimčeve je sledilo večmesečni preiskavi, med katero so preiskovalci namestili prisluškovalno napravo v zasebni avtomobil državne sekretarke.

Podrobnosti posameznih telefonskih pogovorov so se pojavile tudi v hrvaških medijih. Med drugim je podjetnik Ante Sladić v pogovoru s Rimčevo povedal, da je v preteklih petih letih plačal vsaj šest milijonov evrov državnim uradnikom iz vrst HDZ, da bi pomagali njegovim kmetijskim in drugim poslovnim projektom v Dalmaciji. Rimčeva pa je bila po besedah Sladića prva, ki je zahvaljujoč svojemu položaju v državni hierarhiji tudi kaj storila za njega, za STA piše dopisnik iz Zagreba. 

Sladić je podkupovanje Rimčeve z denarjem in zemljiščem ob obali pri Šibeniku priznal tudi preiskovalcem, je poročal novičarski portal telegram.hr. Denar naj bi namenil tudi dosedanji šefici kabineta ministra za kmetijstvo in še nekaterim osebam iz korupcijske hobotnice, ki naj bi jo v državni upravi organizirala Rimčeva.
 

Goljufanje na državnih izpitih


Bivši državni sekretarki na ministrstvu za upravo so prejšnji teden podaljšali pripor zaradi razširitve preiskave proti njej na malverzacije pri izvajanju državnih izpitov, ki so pogoj za službo v državni in javni upravi. Na Hrvaškem je približno 400 članov državnih izpitnih komisij.

Ante Sladić je podkupovanje Rimčeve z denarjem in zemljiščem ob obali pri Šibeniku priznal tudi preiskovalcem. FOTO: Leon Vidic / Delo
Ante Sladić je podkupovanje Rimčeve z denarjem in zemljiščem ob obali pri Šibeniku priznal tudi preiskovalcem. FOTO: Leon Vidic / Delo
Med poslušanjem tajno posnetih telefonskih pogovorov Rimčeve naj bi preiskovalci zasledili, da je kot državna sekretarka večkrat osebno posredovala pri različnih članih državnih komisij, da bi bili na državnih izpitih uspešni njeni prijatelji in svojci, pa tudi prijatelji in svojci njenih prijateljev. Večina vpletenih so člani HDZ, iz katere so Rimčevo izključili, ko je končala v priporu.

Rimčeva naj bi s svojim vplivom več ljudem omogočila državno službo v različnih ministrstvih in lokalni javni upravi. Med tistimi, ki so prosili Rimčevo za uslugo pri zaposlitvi svojcev, naj bi bila tudi šef hrvaške carinske uprave Hrvoje Čović in zdaj že upokojeni ravnatelj policijske akademije v Zagrebu, Dubravko Novak.

Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu sumi, da so bile zaposlitve po sporno opravljenih državnih izpitih v ministrstvih za kmetijstvo, veterane, finance in zdravstvo ter morje, prometa in infrastrukturo, je poročal Jutarnji list.
 

Pristojni ministri so tiho


Pristojni ministri ne želijo odgovarjati na vprašanja novinarjev o medijskih navedbah o domnevno spornih zaposlitvah na ministrstvih, temveč trdijo, da bodo ukrepali, če bo potrebno, ko bo pravosodje povedalo svoje o aferi Rimac. Ko gre za visoke povezave Rimčeve pri domnevnem gospodarskem kriminalu za vetrne elektrarne, pa hrvaški mediji in del opozicije že od izbruha afere najbolj pogosto izpostavljajo ministra Ćorića.

Korupcija. FOTO: Leon Vidic / Delo
Korupcija. FOTO: Leon Vidic / Delo
V hrvaških medijih se je pojavila tudi informacija, da na državnem tožilstvu pogrešajo podatkovno kartico, na kateri so domnevni posnetki Rimčeve z najmanj pet ministri. Iz tožilstva so odgovorili, da imajo vse podatke iz preiskave ter zavrnili namigovanja, da bi poskušali prikriti katere koli informacije, povezane z Rimčevo.

Afera Rimac je znova pokazala razsežnost sistemske korupcije in spornega zaposlovanja na različnih ravneh v hrvaški državni in javni upravi. V medijih objavljeni izpisi telefonskih pogovorov Rimčeve so pokazali, da je imela povezave tudi v kabinetu premierja Plenkovića. Hrvaški mediji poročajo, da imajo preiskovalci posnetih približno 10.000 telefonskih pogovorov Rimčeve, doslej naj bi jih poslušali zgolj nekaj tisoč.

Več iz rubrike