Finančni trgi so Bidna pričakali v zelenem

Ameriške borze so dan pred inavguracijo trgovanje zaključile z rastjo - pozitivno pa so se odzvali tudi evropski in azijski vlagatelji.
Fotografija: FOTO: Alex Grimm/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Alex Grimm/Reuters

Dan pred inavguracijo novega ameriškega predsednika Joa Bidna, so bili trgi največjega svetovnega gospodarstva odeti v zeleno. Trgovanje so zaključili z rastjo in na svoj način pozdravili menjavo ameriške administracije.
 

Pridobili vsi vidnejši indeksi


Newyorške borze so bile v ponedeljek, zaradi praznika zaprte, dan za tem pa so najbolj vidni indeksi izkazali rast in dan pred inavguracijo novega ameriškega predsednika zaključili v zelenem.

To velja za industrijski indeks Dow Jones, ki je dan zaokrožil pri 30.930,52 točke oziroma 0,38 odstotka več kot dan prej. Rast je beležil tudi sloviti S&P 500, ki ima v naboru 500 največjih ameriških podjetij. Indeks je trgovanje zaključil pri 3798,91 točke, kar je 0,81 odstotka več kot v začetku dneva. Tudi tehnološki Nasdaq je zrasel, in sicer za 1,53 odstotka, trenutno pa trguje pri 13.197,18 točkah.


Obenem je včeraj ameriška zveza za trgovino na drobno presenetila analitike z objavo rezultatov o povečano prodaji v prazničnem obdobju. Med novembrom in decembrom se je prodaja ameriških trgovin kljub pandemiji povečala za 8,3 odstotka, v primerjavi z istim obdobjem lani.
 

Optimistična in zadržana Evropa


Trgovanje na dan inavguracije pa so evropske borze začele pred odprtjem ameriških. STA izpostavlja, da so evropski indeksi že na začetku dneva izražali rast. Vlagatelji zaupajo v državni paket pomoči, ki ga napoveduje Biden, kljub temu pa je mogoče zaznati še nekaj negotovosti in neodločnosti, zaradi izgredov v Washingtonu, ki so se pred dvema tednoma sprevrgli v divjanje po Kapitolu.
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Najpomembnejši indeks evra Eurostoxx 50 je dopoldan beležil 0,41-odstotno rast od dnevnega začetka, 0,32 odstotka je pridobil tudi francoski CAC. 0,35-odstotno dnevno rast je kazal še frankfurtski DAX, medtem ko je angleški FTSE 100 edini beležil padec, in sicer za 0,06 odstotka.

Zaradi pandemije covida-19, ki je v ZDA v polnem razmahu, je Biden napovedal konkreten boj proti nadaljevanju širjenja okužb, temu pa dodaja tudi znatno pomoč gospodarstvu. Stimulativni paket pomoči naj bi bil vreden kar 1900 milijard dolarjev, za dodaten zagon finančnih trgov pa bo moral novi predsednik tovrstne obljube tudi hitro izpolniti, piše nemška Dpa.
FOTO: Kim Kyung-Hoon/Reuters
FOTO: Kim Kyung-Hoon/Reuters

 

Rast zaključujejo azijske borze


Zelene številke ob koncu dneva v ZDA so spodbudili tudi vlagatelje na azijskih borzah. Ti so pozdravili novega predsednika, na dober odziv pa je naletela tudi kandidatura Janet Yellen za finančno ministrico ZDA.

Vsi osrednji azijski indeksi so danes pridobili med 0,44 in 0,89 odstotka, izjema je zgolj japonski Nikkei 225, ki je izgubil 0,38 odstotka svoje začetne dnevne vrednosti.

Več iz rubrike

finance

Tiskanje denarja in državne podpore zamajale ves finančni sistem

Nadaljnje »tiskanje« denarja krepi inflacijska pričakovanja. Celoten finančni sistem postaja s tem močnim dodajanjem likvidnosti vse bolj nestabilen.

finance

Bitcoin odločno čez 50.000 dolarjev – kaj sledi?

Vrednost vseh bitcoinov v obtoku se približuje 1000 milijardam dolarjev. Vseh, skoraj 8500 kriptovalut, je ocenjenih na približno 1500 milijard dolarjev.

finance

Drugo mnenje: Prodati ali počakati na nižjo davčno stopnjo?

V uredništvo smo prejeli vprašanje bralke, ki si želi izstopiti iz delniškega sklada... Zanima jo, ali se izplača?

finance

Najbogatejši Evropejec se pridružuje trendu večanja dobička

Bernard Arnault, predsednik skupine luksuznih izdelkov LVMH, je zadnji milijarder, ki se je podal v trendno zbiranje denarja in večanje dobička.

Komentarji: