Fed bo pri višanju obrestne mere morda ubral agresivnejši pristop

Ameriška centralna banka je ključno obrestno mero sprva nameravala zvišati za 0,25 odstotne točke, vendar bo morda potrebno ubrati agresivnejši pristop.
Fotografija: Jerome Powell, predsednik Ameriške centralne banke. Foto: Tom Brenner/Reuters
Odpri galerijo
Jerome Powell, predsednik Ameriške centralne banke. Foto: Tom Brenner/Reuters

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je v boju proti vse višji inflaciji pripravljena ključno obrestno mero zvišati več kot za 0,25 odstotne točke, kot je napovedala pretekli teden, je včeraj dejal predsednik Feda Jerome Powell. Po njegovih besedah je Fed pripravljen na agresivnejši pristop.

Cene življenjskih potrebščin so se v največjem gospodarstvu na svetu februarja medletno zvišale za 7,9 odstotka, kar predstavlja najvišjo raven v zadnjih štirih desetletjih. Fed je zato pretekli teden prvič po izbruhu pandemije covida-19 zvišal ključno obrestno mero.

image_alt
Ukrajina je z zakonom uradno priznala bitcoin in ostale kriptovalute

»Če bomo na zasedanju ali zasedanjih ocenili, da je treba odgovoriti agresivneje in ključno obrestno mero zvišati za več kot 0,25 odstotne točke, bomo to naredili,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Powell dejal v govoru na ekonomski konferenci.

Ruska invazija na Ukrajino cenam in dobavnim verigam zadala dodaten udarec

Inflacija je naraščala že pred rusko invazijo na Ukrajino, ta pa je potem cenam in dobavnim verigam zadala dodaten udarec, je pojasnil ameriškemu združenju za poslovno ekonomijo.

Obstaja očitna potreba po učinkovitem ukrepanju, ki bo odpravilo spodbude, s katerimi je Fed pomagal ameriškemu gospodarstvu med pandemijo covida-19, je potrdil. Zvišanje obrestne mere pretekli teden je bilo prvo v vrsti, pri čemer so številni pristojni izrazili pripravljenost ali potrebo po še višjih zvišanjih.

image_alt
Triki za povečanje vsote na bančnem računu

»Zavezani smo k ponovni vzpostavitvi stabilnosti cen, medtem ko ohranjamo močan trg dela,« je dejal Powell. Ob tem je bil optimističen, da Fedu to lahko uspe, ne da bi potisnil ameriško gospodarstvo v recesijo.

Kljub skoku cen nafte, ki ga je povzročil konflikt v Ukrajini, je predsednik Feda prepričan, da je ameriško gospodarstvo zelo trdno in lahko prenese zaostreno denarno politiko.

Je pa dodal, da je trenutno ogromno negotovosti oz. veliko neznank glede posledic vojne, še navaja AFP.

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

Več iz rubrike