Triki za povečanje vsote na bančnem računu

Predstavljamo vam preproste strategije, ki vam lahko pomagajo do večjih finančnih zmožnosti.
Fotografija: Dobro je, da finančni načrt vsebuje tako kratkoročne kot dolgoročne cilje. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Dobro je, da finančni načrt vsebuje tako kratkoročne kot dolgoročne cilje. Foto: Getty Images

Verjetno si vsakdo želi postati bogat ali vsaj imeti na razpolago več finančnih sredstev. Toda kako priti do tega, če ste praktično brez rezerv? Da bi ustvarili trajnostno bogastvo, je treba najprej narediti načrt s koraki, ki jim sledite. Na spletni strani Yahoo Finance so pripravili nekaj nasvetov, kako se tega lotiti, ki jih navajamo v nadaljevanju.

image_alt
Ob povprečni slovenski plači je mogoče (pri)varčevati. Kako?

Živite po svojih finančnih zmožnostih

Živeti po svojih finančnih zmožnostih je v osnovi zelo preprost koncept. Če ne živite tako, porabite ves ali pa skoraj ves zasluženi denar. V tem primeru vam ne bo ostalo nič za varčevanje in vlaganje. Življenje po svojih finančnih zmožnostih je eden izmed načinov, da se začne vaš kupček denarja večati. Soustanovitelj LifeGoal Investments, Brett Sohns, pravi, da to pomeni, da morate prejeti več denarja, kot ga zapravite.

Finančni načrt vam lahko pomaga prihraniti več denarja, razumeti svoje finančne cilje in hitreje odplačati dolg. Foto: Getty Images
Finančni načrt vam lahko pomaga prihraniti več denarja, razumeti svoje finančne cilje in hitreje odplačati dolg. Foto: Getty Images

Določite proračun in pripravite finančni načrt

Vpogled v vaš proračun vam razkrije, kam gre vaš denar, od vas pa tudi zahteva, da ste odgovorni za dobro ravnanje z njim. Izdelava finančnega načrta vam lahko pomaga razumeti svoje finančne cilje, prihraniti več denarja in hitreje odplačati dolg, meni Sohns. Finančni načrt naj vsebuje tako kratkoročne kot dolgoročne cilje. Cilji so lahko odplačilo dolga, povečanje vašega dohodka in vlaganje. Priporočljivo je, da so postavljeni cilji visoki, toda še vedno dosegljivi.

Živite skromno

Skromno življenje je lahko zelo ustvarjalno. Pomeni lahko, da kupite rabljene predmete namesto novih, navajajo Yahoo Finance. Lahko se odločite tudi za popravilo nečesa, kar je pokvarjeno ali poškodovano, namesto da to takoj zamenjate. Smisel skromnega življenja ni v tem, da se odrekate, temveč da najdete načine, kako stvari popraviti, jih kupiti ceneje ali dobiti zastonj.

image_alt
Kako spraviti svoje osebne finance v red

Povečajte svoj dohodek

Čeprav sta vpogled nad proračunom in skromno življenje dobra načina za ustvarjanje denarja, boste morda na določeni točki ugotovili, da morate - če želite hitreje doseči svoje finančne cilje - povečati svoj dohodek. Obstaja veliko načinov, ki se jih pri tem lahko poslužujete; od prošnje za povišico, iskanja bolje plačane službe do drugih kreativnih rešitev za ustvarjanje dodatnih prihodkov.

Investirajte

Če želite obogateti, je naložba nujna. Ko povečate svoje dohodke in zmanjšate stroške, bo z vlaganjem vaš denar »delal« za vas. Obstajajo različni načini vlaganja denarja. V zadnjih nekaj letih vse več ljudi vlaga v zlato in kriptovalute, toda mnogi strokovnjaki priporočajo, da večino denarja vložite v že preizkušena sredstva, kot so na primer delnice in nepremičnine. Soustanovitelj podjetja Elevate Money, Sachin Jhangiani, pravi, da je prvi korak k ustvarjanju bogastva ta, da ocenite svoje finančne cilje, razvijete dolgoročni finančni načrt in se osredotočite na izgradnjo uravnoteženega sistema vlaganja denarja, tako da je ta razporejen na več virih.

Če želite obogateti, je naložba nujna. Ko povečate svoj dohodek in zmanjšate stroške, bo z vlaganjem vaš denar »delal« za vas. Foto: Getty Images
Če želite obogateti, je naložba nujna. Ko povečate svoj dohodek in zmanjšate stroške, bo z vlaganjem vaš denar »delal« za vas. Foto: Getty Images

Jhangiani daje poudarek investiranju v nepremičnine, saj meni, da je to eden najučinkovitejših načinov za povečanje premoženja. Prednost vlaganja v nepremičnine je po njegovem mnenju tudi v tem, da so te podprte z realnim premoženjem in so v manjši meri podvržene nihanju vrednosti kot na primer kriptovalute. Vrednost nepremičnin se lahko sčasoma tudi poveča, nepremičnine pa so se izkazale tudi za dobro varovalko pred inflacijo, še dodaja Jhangiani.

image_alt
Svetovni bogataši, ki niso nikoli dokončali študija

Več iz rubrike