Evropski svet korak bližje potrditvi uredbe o kriptovalutah

Evropski svet, ki določa politično agendo EU, je nedavno sprejel stališče o predlaganem okviru za trge kripto sredstev (MiCA).
Fotografija: Evropska unija korak bližje k večji regulaciji kriptovalut. Foto: Shuterstock
Odpri galerijo
Evropska unija korak bližje k večji regulaciji kriptovalut. Foto: Shuterstock

Predlagani okvir EU za ureditev kriptovalut je korak bližje ratifikaciji, je zapisano v izjavi na spletni strani Evropskega sveta. To pomeni, da lahko Svet in Evropski parlament zdaj začneta s pogajanji o predlogu, preden bo ta uradno sprejet kot zakon. Okvir MiCA sicer na splošno zajema kriptovalute, kot je bitcoin, in obljublja, da bo kripto podjetjem olajšal njihovo širitev po vsej EU z lažjim pridobivanja dovoljenja s potnim listom.

image_alt
Vrednost bitcoina močno pada

MiCA, ki je bil oblikovan zaradi Facebookovih načrtov za izdajo t. i. 'košarice' stabilnih žetonov oziroma kriptovalute, vezane na vrednost kombinacije drugih sredstev ali valut. Predlagan okvir MiCA daje velik poudarek zlasti regulaciji izdajateljev stabilnih žetonov. To vrsto sredstev je imenoval »žetoni, vezani na sredstva« in približno petino paketa namenil opisu zahtev za izdajatelje teh žetonov, navaja CoinDesk.

Iz 405-stranskega pogajalskega mandata Evropskega sveta je razvidno, da EU morda ne bo popustila izdajateljem žetonov, vezanih na premoženje, saj navaja, da bi zanje morale »veljati strožje zahteve kot za izdajatelje drugih kripto žetonov«.

Izjeme in potencialne izjeme

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Pogajalski mandat je vseboval tudi številne izjeme od okvirja MiCA. Evropski svet se je denimo dogovoril, da kreditne institucije, ki imajo dovoljenje v skladu z direktivo EU o kapitalskih zahtevah, »za izdajanje žetonov s sklicevanjem na finančno premoženje ne bi smele potrebovati drugega dovoljenja v skladu z [MiCA]«. Kot je navedeno v dokumentu, bi morale biti te institucije izvzete tudi iz kapitalskih zahtev, ki jih morajo izdajatelji stabilnih žetonov vzdrževati v skladu z MiCA.

V dokumentu Sveta je prav tako navedeno, da se uredbe MiCA ne uporabljajo za nezamenljive žetone (NFT), »vključno z digitalno umetnostjo in zbirateljskimi predmeti, katerih vrednost je mogoče pripisati edinstvenim značilnostim vsakega kripto žetona in uporabnosti, ki jo daje imetniku žetona«.

image_alt
Pred nakupom bitcoina bodite pozorni na te tri stvari

V dokumentu je navedeno, da se predpisi prav tako ne uporabljajo za žetone, »ki predstavljajo storitve ali fizična sredstva, ki so edinstvena in niso zamenljiva, kot so garancije za izdelke ali nepremičnine,« je povzel CoinDesk. Druge potencialne izjeme vključujejo kripto žetone, ki se ponujajo brezplačno ali kot nagrada, in transakcije med globalnimi organizacijami, kot sta Mednarodni denarni sklad (IMF) in Banka za mednarodne poravnave (BIS).

»Primerno je, da se s področja uporabe izvzamejo nekatere transakcije znotraj skupine in nekateri javni subjekti, saj ne predstavljajo tveganja,« je zapisano v dokumentu. Okvir MiCA je septembra 2020 sicer uvedla Evropska komisija, izvršilna veja EU. Evropski svet je v sredo, 24. novembra, sprejel še stališče o drugem okvirju, in sicer o aktu o digitalni operativni odpornosti (DORA). Oba okvirja sta sicer del širše pobude EU za digitalno financiranje.

Več iz rubrike