Evropske borze neenotno; dražja nafta, krepkejši evro

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi včeraj niso imeli enotne smeri.
Fotografija: Foto:Reuters
Odpri galerijo
Foto:Reuters

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je v včerajšnjem trgovanju malenkost okrepil, in sicer za 0,01 odstotka na 4036,04 točke.

V Parizu je indeks CAC 40 trgovanje sklenil 0,28 odstotka pod gladino, v Londonu pa se je FTSE 100 znižal za 0,31 odstotka. V Frankfurtu je medtem indeks DAX trgovanje sklenil 0,18 odstotka nad petkovo zaključno vrednostjo. Potem ko je bila borza v ponedeljek zaradi praznika zaprta, se je v včerajšnjem trgovanju DAX za kratek čas povzpel celo do novega rekorda.

image_alt
Francoski modni tajkun postal najbogatejši na svetu

Nemški vlagatelji so po poročanju tujih tiskovnih agencij pozdravili novico, da se je razpoloženje med nemškimi menedžerji maja občutno izboljšalo. Glede na april se je kazalnik gospodarske klime dvignil za 2,6 točke na 99,2 točke, s čimer je dosegel najvišjo raven od maja 2019, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Na borznem parketu je odmevala tudi novica, da bo nemška nepremičninska družba Vonovia, če bo posel izveden, v 19 milijard evrov vrednem poslu prevzela rivala Deutsche Wohnen.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,02 odstotka, v Milanu pa se je indeks FTSE MIB zvišal za 0,01 odstotka. V Zürichu je SMI trgovanje sklenil 0,71 odstotka nad izhodiščem.

V New Yorku tečaji padajo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,12 odstotka nižji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je izgubil 0,20 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se znižuje po 0,06-odstotni stopnji.

image_alt
Elon Musk lažji za 8 milijard

Tečaj evra se je okrepil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2233 dolarja, kar je 0,39 odstotka več kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2264 dolarja (v ponedeljek pri 1,2212 dolarja).

Cene nafte so zrasle. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena julija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 66,21 dolarja, kar je 16 centov več kot v ponedeljek. V Londonu so se julijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 14 centov na 68,60 dolarja.

Več iz te teme:

Več iz rubrike