Elon Musk prodal večji delež Teslinih delnic

Najbogatejši Zemljan je nedavno prodal za 10 milijard dolarjev delnic podjetja Tesla, ob tem pa svoj delež v podjetju še povečal.
Fotografija: Foto: Stephen Lam/REUTERS
Odpri galerijo
Foto: Stephen Lam/REUTERS

Elon Musk je držal obljubo, ki jo je dal svojim sledilcem na Twitterju in prodal velik delež delnic podjetja Tesla, navaja CNN.

Obljubo skoraj izpolnil

Najbogatejši Zemljan je v začetku novembra na svojem profilu enega izmed socialnih omrežij izvedel anketo glede prodaje njegovih delnic v Tesli. K prodaji je Muska pozvalo kar 3,5 milijona sledilcev.

image_alt
Elon Musk razkriva, kako postati genij

Kot poročajo tuji mediji je obljubo skoraj izpolnil, saj naj bi namreč prodal več kot 10 milijonov Teslinih delnic. Še vedno pa je to sedem milijonov delnic manj od zastavljenega cilja.

Poznavalci menijo, da želi Musk s prodajo delnic uveljavljati t. i. nakupno opcijo za nakup dodatnih delnic in sicer po ugodni ceni 5,52 evra za delnico, kar je precej pod odstotkom trenutne vrednosti delnice družbe Tesla.

Po Twitter anketi v začetku novembra je Musk uveljavil opcijo za nakup 10,7 milijona delnic, kar bi po pričevanju poznavalcev storil tudi brez ankete. Če ne bo opcije izkoristil do avgusta 2022, bodo potekle, navaja CNN.

Prodaja zaradi davkov

Poznavalci so prepričani, da se je Musk za prodajo odločil zaradi davčnih razlogov, saj namreč velja, da mora vedno, ko uveljavi opcije, plačati tudi visok davek na dohodek. Za nove delnice, ki jih je kupil od začetka novembra, dolguje 4,4 milijarde evrov, verjetno pa bo moral plačati tudi nekaj državnih davkov.

image_alt
Musk dobil resnega tekmeca; podjetje Rivian je vroče in 'anti-Tesla'

CNN navaja, da določeni dokumenti razkrivajo, da je Musk delnice prodal ravno zato, da bi pokril davke. Uveljaviti pa namerava tudi ostale nakupne opcije, ki se iztečejo prihodnje leto. Hkrati ima še vedno 12,2 milijona opcij, ki se bodo kmalu iztekle, a jih še ni izkoristil.

Glede na preteklo prakso so poznavalci prepričani, da bo ustanovitelj Tesle kmalu prodal 5,3 milijona na novo pridobljenih delnic s katerimi bo pokril davčne stroške. Še vedno pa bi mu naj bi ostalo skoraj sedem milijonov delnic več kot jih ima danes, navajajo tuji mediji.

Foto: Tingshu Wang/REUTERS
Foto: Tingshu Wang/REUTERS

Po končanem postopku z opcijami bo Musk imel 22,9 milijona opcij manj kot jih je imel na začetku, hkrati pa bo imel še vedno 50,7 milijona drugih opcij s katerimi bo lahko kupoval dodatne delnice, sicer po višji ceni.

Ostane mu večji delež v podjetju kot na začetku

Pri podjetju Tesla so cilji glede tržne vrednosti izpolnjeni, treba je doseči še cilje glede prihodkov in dobička, kar bo podjetje po mnenju analitikov tudi kmalu doseglo.

Kot še navaja CNN, je Musk v prvih treh dneh po anketi na Twitterju prodal 5,4 milijona delnic, verjetno tistih, ki jih je imel v lasti še od prve javne ponudbe delnic leta 2010.

Poznavalci sklepajo, da je 5,1 milijarde evrov, ki jih je ob prodaji zaslužil, ocenjenih kot dobiček na kapital, obdavčen po nižji, 20. odstotni stopnji.

Če želi Musk prodati 10 odstotkov delnic, kot je sprva obljubil svojim sledilcem, bo moral za dodatnih 12 milijonov opcij najprej s prodajo vsaj dveh milijonov delnic pokriti davčne stroške.

image_alt
Koliko denarja bi imeli, če bi pred 10 leti investirali v Teslo?

Če bo to storil, bo imel ob več opcijah, ki so mu ponujene, še vedno večji delež v Tesli kot na začetku tega postopka, še navaja CNN.

Več iz rubrike