ECB: Trgi kriptovalut predstavljajo tveganje za finančno stabilnost

Svetovni finančni voditelji so zaradi nedavnega zloma kriptovalute Luna in stablecoina Terra USD (UST) pozvali k »hitri in celoviti« ureditvi tega sektorja.
Fotografija: Christine Lagarde, predsednica Evropske centralne banke (ECB), 30. marec 2022. Foto: Yiannis Kourtoglou / Reuters
Odpri galerijo
Christine Lagarde, predsednica Evropske centralne banke (ECB), 30. marec 2022. Foto: Yiannis Kourtoglou / Reuters

Kriptovalute bodo predstavljale tveganje za širšo finančno stabilnost, če bo nastajajoči sektor ohranil hitro rast iz zadnjih dveh let in če bodo finančna podjetja še bolj poglobila svojo udeležbo, je v torek, 24. maja, dejala Evropska centralna banka (ECB).

Skupina G7 poziva k ureditvi trga kriptovalut

Najpomembnejši svetovni finančni voditelji so v četrtek, 19. maja, pozvali k »hitri in celoviti« ureditvi kriptovalut po pretresih, zaradi katerih sta propadla kriptovaluta Luna in stablecoin Terra USD (UST). »V luči nedavnih pretresov na trgu kriptožetonov skupina G7 poziva FSB [Odbor za finančno stabilnost] […], naj pospeši hiter razvoj ter izvajanje dosledne in celovite regulacije,« so v dokumentu zapisali finančni ministri in centralni bankirji skupine G7.

image_alt
Masaker na trgu kriptovalut in fiasko s 'stabilnim' kovancem

Kriptovalute, zgodovinsko gledano nišno premoženje, ki so mu dajali prednost vlagatelji, željni tveganja, so med pandemijo covida-19 eksplodirale, navaja Reuters. Institucionalne vlagatelje so pritegnile zlasti trditve, da bitcoin deluje kot varovalo pred inflacijo in ponuja visoke donose ob nizkih obrestnih merah.

Sektor kriptovalut je sicer novembra lani dosegel najvišjo vrednost 2900 milijard dolarjev, medtem ko je na začetku leta 2020 znašal manj kot 300 milijard dolarjev. Kljub temu je bitcoin, največja kriptovaluta na svetu, od novembra padel za več kot polovico, kar je vrednost celotnega trga kriptovalut povleklo navzdol na približno 1200 milijard dolarjev.

Kriptovalute naj bi ogrožale finančno stabilnost

Evropska centralna banka (ECB) je v polletnem pregledu finančne stabilnosti navedla, da bi lahko obsežna izpostavljenost kriptovalutam s strani bank in drugih finančnih institucij ogrozila kapital ter škodovala zaupanju vlagateljev, posojilom in finančnim trgom. »Sistemsko tveganje se povečuje v skladu s stopnjo medsebojne povezanosti med kriptovalutami in tradicionalnim finančnim sektorjem,« navaja ECB.

ECB je dejala, da kriptovalute niso primerne za večino malih vlagateljev. Foto: Shutterstock
ECB je dejala, da kriptovalute niso primerne za večino malih vlagateljev. Foto: Shutterstock

Trgovanje z visokim finančnim vzvodom, ki ga ponujajo kripto borze, je privedlo do tega, da so si vlagatelji izposojali sredstva za nakup večje izpostavljenosti do kriptovalut, kar prav tako povečuje tveganja za finančno stabilnost, je po navedbi Reutersa opozorila ECB. Poleg tega pomanjkljivi podatki v tem sektorju ovirajo tudi oceno finančnih tveganj, je še dejala in dodala, da je treba objave kripto borz obravnavati previdno.

image_alt
Evropski parlament podprl strožji nadzor nad kriptovalutami

V trgovanje s kriptovalutami je sicer vključenih tudi vedno več malih vlagateljev, ki so že dolgo v središču tega dogajanja. Eno od desetih gospodinjstev v evroobmočju je namreč kupilo kriptovalute, kot je denimo bitcoin, je pokazala raziskava ECB 'Consumer Expectation Survey', ki je anketo izvedla v šestih državah.

ECB je dejala, da kriptovalute niso primerne za večino malih vlagateljev, in pozvala organe Evropske unije, naj »nujno« odobrijo nova pravila o kripto premoženju. Pravila, ki so bila prvič objavljena septembra 2020, v EU še niso bila sprejeta, odobrena pa bodo šele leta 2024, je pojasnila ECB.

Več iz rubrike