Dvig minimalne plače povzroča višje cene dobrin in storitev

Ifo: Večina nemških podjetij namerava v luči dviga minimalne plače s 1. oktobrom zvišati cene storitev in izdelkov.
Fotografija: Po navedbah inštituta je dvig cen najpogostejši odziv na zvišanje minimalne plače. Foto: Depositphotos
Odpri galerijo
Po navedbah inštituta je dvig cen najpogostejši odziv na zvišanje minimalne plače. Foto: Depositphotos

Večina nemških podjetij namerava v luči dviga minimalne plače s 1. oktobrom zvišati cene storitev in izdelkov. "To bo najverjetneje še pospešilo inflacijo, ki je že tako visoka," je dejal analitik za trg dela pri münchenskem inštitutu Ifo Sebastian Link. Nemška vlada je minimalno urno postavko zvišala z 10,45 evra na 12 evrov.***

Med podjetji, ki so sodelovala v raziskavi inštituta, je 30,7 odstotka takšnih, kjer imajo zaposleni nižjo urno postavko od 12 evrov. Kot so zapisali pri Ifu, jih namerava 58,3 odstotka na dvig odgovoriti z zvišanjem cen.

Po navedbah inštituta je dvig cen najpogostejši odziv na zvišanje minimalne plače.

image_alt
Katerih je 5 denarnih potez, s katerimi lahko kljubujete inflaciji?

12,7 odstotka vprašanih podjetij zaradi dviga napoveduje odpuščanja. Velika večina, 82,7 odstotka podjetij, namerava obdržati trenutno število zaposlenih, 5,1 odstotka podjetij pa načrtuje celo nove zaposlitve, še kaže raziskava Ifa.

Okoli 18 odstotkov podjetij bo kot odgovor na dvig minimalne plače znižalo povprečno število delovnih ur zaposlenih, 17,6 odstotka pa bo oklestilo enkratna izplačila, kot so bonusi in druge ugodnosti.

Podjetja nameravajo po navedbah Ifa zmanjšati tudi naložbe in dodatna izobraževanja za zaposlene (21,3 odstotka in 11,1 odstotka).

image_alt
Katere so 3 finančne navade bogatašev, ki jih lahko razvije vsak?

"Velika večina prizadetih podjetij ne namerava nadomestiti delovne sile, ki je postala dražja, hkrati pa ne namerava vlagati v znanje zaposlenih za dvig njihove produktivnosti," je dejal Link.

V raziskavi Ifa je sodelovalo 6900 podjetij.

Več iz rubrike