Katerih je 5 denarnih potez, s katerimi lahko kljubujete inflaciji?

Potrošniki ne morejo nadzorovati inflacije, lahko pa sprejemajo denarne odločitve, ki pomagajo omejiti negativne posledice višjih cen.
Fotografija: Zmanjšajte porabo nepotrebnih izdatkov. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Zmanjšajte porabo nepotrebnih izdatkov. Foto: Shutterstock

Naraščajoča inflacija in rekordne cene pustošijo v denarnicah mnogih ljudi. Potrošniki ne morejo nadzorovati inflacije, lahko pa sprejemajo denarne odločitve, ki pomagajo omejiti negativne posledice višjih cen. Med drugim tudi tako, da sprejemejo drugačne finančne odločitve. V nadaljevanju predstavljamo pet finančnih nasvetov, za »kljubovanje« inflaciji.

image_alt
Katere so 3 finančne navade bogatašev, ki jih lahko razvije vsak?

Seznanite se s svojimi stroški 

Ljudje pogosto niso na tekočem s svojimi stroški, ko jih ročno vnašajo v Excelovo ali Googlovo preglednico. Rob Stevens, strokovnjak za pokojninske dohodke pri TIAA, priporoča uporabo brezplačne aplikacije za pametni telefon, ki se sinhronizira z vašimi bančnimi računi in kreditnimi karticami. Na ta način ste lahko seznanjeni s svojo porabo v realnem času in po potrebi opravite prilagoditve in spremembe.

Zmanjšajte svojo porabo, kjer lahko

Tudi majhni rezi porabe lahko na splošno veliko spremenijo. Poskusite kupiti generične izdelke, ki so ponavadi cenejši od blagovnih znamk, kupujte izdelke v akciji, ko je to mogoče. Razmislite lahko tudi o preklicu nekaterih storitev pretakanja, kupljenih med karanteno. CNBC navaja, da je kar 35 odstotkov Američanov povedalo, da razmišljajo o tem.  

Druga poteza za prihranek stroškov bi lahko bila, da svojega trenutnega izdajatelja kreditne kartice zaprosite za nižjo obrestno mero. Po mnenju Matta Schulza, glavnega kreditnega analitika LendingTree, izdajatelji ugodijo takšni zahtevi pogosteje, kot bi si potrošniki morda mislili.

Ob inflaciji je potrebno sprejeti drugačne finančne odločitve. Foto: Ground Picture/Shutterstock
Ob inflaciji je potrebno sprejeti drugačne finančne odločitve. Foto: Ground Picture/Shutterstock

Lotite se dolga s spremenljivo obrestno mero

Mednarodne bančne institucije kot so Federal Reserve dvigujejo brestne mere, kar pomeni, da se bodo stroški dolga s spremenljivo obrestno mero še naprej povečevali. Odplačilo ali konsolidacija tega dolga v dolg z nižjo fiksno obrestno mero je način za odvrnitev udarca inflacije, pravi Greg McBride, glavni finančni analitik pri Bankrate.com.

Razmišljajte o dolgoročnih naložbah

Da bi premagali inflacijo, mora biti vaš skupni donos večji od skupnega povečanja življenjskih stroškov. Eden od načinov za dosego tega rezultata je dolgoročna naložba. Medtem ko je bilo letos veliko delnic zdesetkanih, bi lahko, če lahko sčasoma kupite delnice kakovostnih podjetij po nižji ceni, sledili inflaciji, če bi je ne celo presegli. Poskrbite tudi, da boste v celoti izkoristili katero koli spremembo, ki je morda na voljo v pokojninskem načrtu, ki ga ponuja podjetje kjer ste zaposleni.

image_alt
Koliko sledilcev potrebujete, da zaslužite na Instagramu?

Vlagajte v kariero in povečanje dohodka

Zdaj je pravi čas, da razmislite o tem, kaj lahko storite, da povečate svoj zaslužek. Ali obstajajo veščine, ki se jih lahko naučite, certifikati, ki jih lahko pridobite ali usposabljanja, na katera se lahko registrirate, ki vam bodo v prihodnosti prinesla višje dohodke? Čeprav morda ne bo takojšnjega izplačila, lahko ti koraki sčasoma vodijo do višjih plač, kar je način za izravnavo naraščajočih stroškov, ki jih povzroča inflacija, in vam dolgoročno koristi.

Ena izmed možnosti, ki je ne gre zanemariti, je tudi to, da zaprosite za povišanje plače. Priporočljivo je, da spremljate priložnosti glede na rast podjetja kjer ste zaposleni. Posodobite svoj življenjepis in spremljajte novosti, da boste lahko izkoristili nove, boljše priložnosti, ki se lahko nenadoma pojavijo.

image_alt
Koliko je treba privarčevati za dostojno pokojnino?

Več iz rubrike