Drugo mnenje: Zavarovanje za otroka

Ali tudi otroci potrebujejo zavarovanje, na kaj je treba biti pozoren pri sklenitvi?
Fotografija: V preteklosti je veljalo, da so individualna zavarovanja ugodnejša, če so priključena življenjskim zavarovanjem. Foto Reuters
Odpri galerijo
V preteklosti je veljalo, da so individualna zavarovanja ugodnejša, če so priključena življenjskim zavarovanjem. Foto Reuters

Pri zavarovanjih za otroke priporočamo, da si najprej vzamete čas za razmislek, kaj od zavarovanja pričakujete. Moje mnenje je, da se morate osredotočiti na nezgodna zavarovanja. Več o posameznih komponentah bomo obdelali v nadaljevanju. Ponudbe zavarovalnic so resda lahko ugodne (še posebno tiste ob začetku šolskega leta) in omogočajo preprosto sklenitev zavarovanja, vendar morajo ustrezati tudi vašim pričakovanjem in potrebam otrok. Na hitro povedano, otroci ne potrebujejo (in do 12. leta niti ne morejo skleniti) življenjskega zavarovanja, kar pa ne velja za nezgodno oziroma invalidsko.

Ena najpomembnejših komponent, na katero morate biti pozorni, je zavarovalna vsota za primer trajne invalidnosti, saj lahko ta pomeni največje breme za vaše finančno stanje in prihodnost vaših otrok. Če bi otrok zaradi posledic nezgode postal invalid, bodo stroški, povezani s tem, najvišji. Pri zavarovanju gre v osnovi za zavarovanje posameznikove delovne sposobnosti. Povedano drugače: z njim zavarujemo bodoče dohodke za primer, da zaradi trajno zmanjšane delovne sposobnosti ne bi mogli ustvarjati (za preživljanje zadostnega) dohodka. Izjema so upokojenci, saj bodo ohranili dohodek tudi ob morebitni zmanjšani delovni sposobnosti. Višina mora zajemati stroške zdravljenja, preureditve bivališča in preživljanje. Tukaj je pomembno tudi progresivno izplačevanje zavarovalne vsote, ki zagotovi, da se zavarovalna vsota podvoji, potroji ..., če je odstotek invalidnosti višji.

Veliko staršev se za nezgodno zavarovanje otroka odloči zaradi izplačila dnevne odškodnine in bolnišničnega nadomestila v primeru, da se je otrok poškodoval in ga je treba posebej oskrbovati. Foto Reuters
Veliko staršev se za nezgodno zavarovanje otroka odloči zaradi izplačila dnevne odškodnine in bolnišničnega nadomestila v primeru, da se je otrok poškodoval in ga je treba posebej oskrbovati. Foto Reuters


Veliko staršev se za nezgodno zavarovanje otroka odloči zaradi izplačila dnevne odškodnine in bolnišničnega nadomestila v primeru, da se je otrok poškodoval in ga je treba posebej oskrbovati. Kar je, odkrito povedano, v veliki večini primerov nesmiselno in pomeni le občutno podražitev. Glede na to, da gre pri otrocih večinoma za lažje poškodbe, zaradi katerih ne izostanejo od pouka, izplačilo dnevnega in bolnišničnega nadomestila bistveno ne vpliva na vaše prihodke. Zapomniti si morate tudi, da zavarovanje ne sme predstavljati vira zaslužka, ampak finančno varnost v primeru nezgode.V zadnjem času se v sklopu ponudb zavarovalnic pojavlja tudi možnost nezgodne rente. Ta komponenta je smiselna z vidika, da lahko zavarovalnica prevzame del tveganja zavarovanja za primer invalidnosti oz. trajno zmanjšane delovne sposobnosti. V tem primeru izplačuje rento zavarovancu, namesto da bi si jo izplačeval sam iz odškodnine zavarovanja za trajno invalidnost. Je pa na račun tega zavarovanje rente nekoliko dražje.

Pozorno preglejte ponudbo na trgu.

V preteklosti je veljalo, da so individualna zavarovanja ugodnejša, če so priključena življenjskim zavarovanjem. Posamezniki so celo sklepali življenjska zavarovanja zato, da so prišli do cenejšega nezgodnega. To že takrat ni bilo najbolj smiselno, do danes pa je konkurenca na zavarovalniškem trgu postavila stvari na glavo. Zdaj je na trgu mogoče dobiti cenejša samostojna individualna zavarovanja brez dodatnih obveznosti. Ker pa zavarovalnice ponujajo v prvi vrsti produkte, ki so ugodnejši zanje, je treba takšna zavarovanja skrbno poiskati. To je najlaže storiti s pomočjo neodvisnega strokovnjaka in ne na zavarovalniškem okencu ali pri zavarovalnem agentu.


Preberite tudi članek Recept za napačno sklenitev življenjskega zavarovanja


Ker so se razmere na trgu nezgodnih zavarovanj spremenile, je smiselno, da kot pri naložbah vsakih nekaj let pregledate zavarovanja, kritja in predvsem cene.

Več iz rubrike

finance

Cena zlata na Japonskem podira rekorde

Cena zlata na Japonskem je v okviru pandemije koronavirusa ponovno presegla rekordno raven v zgodovini lokalne maloprodajne cene.

finance

Union Hoteli izdali za 5 milijonov evrov obveznic

Skupina Union Hoteli je sporočila, da je izdala za 5 milijonov evrov triletnih korporativnih obveznic z letno kuponsko obrestno mero 3,4 odstotka.

finance

Petrol do 25 milijonov evrov posojila za ublažitev učinka koronakrize

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je danes sporočila, da je za ublažitev vpliva covid-19 na poslovanje, Petrolu odobrila posojilo v višini do 25 milijonov evrov.

finance

Bogastvo se ustvarja s podjetništvom, ne z delnicami

Pregled najbogatejših zemljanov razkriva, da je zelo malo takih, ki je obogatela s trgovanjem delnic - najbogatejši so podjetniki.

Komentarji: