Drastičen padec cen na trgu kriptovalut

Cena najstarejše in najbolj znane kriptovalute bitcoin je v ponedeljek na trgovalni platformi Bitstamp padla na 34.057 dolarjev in s tem povečala izgubo ob koncu tedna.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Bitcoin (BTC) je še v petek trgoval po rekordnih 42.000 dolarjev za enoto, vendar je do nedelje zvečer izgubil okoli 4000 dolarjev vrednosti. Trend upadanja se nadaljuje tudi v ponedeljek. V zadnjih 24 urah je cena bitcoina izgubila dobrih 15 odstotkov.

Tudi ostale kriptovalute izgubljajo vrednost. Ether (ETH) se je na primer pocenil na 1071 dolarjev (-20 odstotkov). Litecoin (LTC), Cardano (ADA) in ChainLink (LINK) so zdrsnili za več kot 20 odstotkov na 141, 0,27 in 14,4 dolarja. Skupna vrednost vseh kriptovalut je v ponedeljek, padla na 906 milijard dolarjev.

Prikaz padca cen v USD najbolj trgovanih kriptovalut. FOTO: Coin360
Prikaz padca cen v USD najbolj trgovanih kriptovalut. FOTO: Coin360

 
Ponovno se je pokazala volatilnost kriptovalut, ki vlagatelja na kratki rok, iz dobička lahko potisne globoko v izgubo, opozarjajo analitiki. Glede na izjemne donose v zadnji tednih, izplačilo dobičkov v večjem obsegu (kar naj bi bil razlog za drastičen padec cen kriptovalut), nebi smelo biti presenečenje. Priprave na množično prodajo so se začele v drugi polovici prejšnjega tedna. Prvi alarmantni signal je bil kratkoročni padec bitcoina na 36.000 dolarjev, ki so ga izzvali veliki vlagatelji.
 
Kljub močnim pretresom, strokovnjaki verjamejo, da se bo bikovski trend na trgu nadaljeval. Podporniki kriptovalut trdijo, da panika ni potrebna. Opozarjajo, da bitcoin zdaj trguje le po ceni, ki smo jih videli pred 4-5 dnevi.
 
Pet dnevno gibanje cene bitcoina v USD na platformi Bitstamp. FOTO: TradingView
Pet dnevno gibanje cene bitcoina v USD na platformi Bitstamp. FOTO: TradingView


Veliki vlagatelji na večji padec cen gledajo kot na domnevno ugodno priložnost za ponovni vstop na trg, menijo analitiki. Bitcoinov nedavni vzpon je še vedno neprimerljiv s trenutnim popravkom. Samo od sredine decembra, v dobrih treh tednih, se je cena namreč skoraj podvojila.
 
Čez lansko leto je bitcoinu cena narasla za več kot 300 odstotkov. Skoraj nobena druga oblika naložbe ne ponuja tako visokih dobičkov, je slišati od privržencev. Ob tem kritiki svarijo pred pretiravanjem in balonom, saj so tako ekstremna povišanja cen redko vzdržna.

»Ne gre za balon«

 
Podporniki kriptovalut sicer trdijo, da se tokratna rast cen razlikuje od preteklih ciklov razcveta, ker so sredstva dozorela z vstopom institucionalnih vlagateljev in se vedno bolj obravnavajo kot alternativna naložba pred šibkostjo dolarja in tveganjem inflacije.
 
Večina analitikov kripto sredstev se strinja, da ima bitcoin dolgoročno velik potencial za rast. Kratkoročno napovedujejo, da si bo pred dejanskim popravkom opomogel do kar 44.000 dolarjev. Kljub obetom podpornikov in analitikov, je napovedi treba jemati z rezervo. V tovrstne naložbe nikakor ne gre vlagati denarja, ki bi ga lahko pogrešali.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike