Dobiček bank letos nižji, v septembru povečanje posojil

Banke so v prvih devetih mesecih ustvarile za petino nižji dobiček, v septembru pa povečale posojila. Bančno leto zaznamuje tudi združitev Nove KBM in Abanke.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Dobiček bank je do oktobra upadel za petino, v primerjavi s prvimi devetimi meseci lanskega leta. Upad bi bil medletno še nižji (60-odstoten), vendar je pozitiven učinek imela združitev Nove KBM in Abanke. Spomnimo še, da so banke ob poletju poslovale s tretjino manjšim dobičkom. Takrat je bilo opazno, da padajo tako obrestni kot neobrestni prihodki.

V septembru se je sicer zaznala rast kreditiranja v vseh segmentih. Banka Slovenije v mesečni publikaciji o poslovanju bank piše, da je rast kreditiranja pri gospodinjstvih prisotna že od julija, medtem ko gre za prvo rast posojil podjetjem od marca.
 

Likvidnost zadovoljiva
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


V zadnjem obdobju so se poslabšali pogoji za ustvarjanje prihodkov bank, kar gre pripisati ostrejšim ukrepom zaradi omejevanja širjenja koronavirusa. S tem so povečani tudi stroški oslabitev in rezervacij, ugotavlja centralna banka. Kljub ostrim ukrepom se likvidna sredstva bank povečujejo, delež nedonosnih izpostavljenosti pa se je še enkrat več znižal. V BS tako pravijo, da »likvidnostni in kapitalski položaj bančnega sistema ostaja dober.«
 

Povečanje posojil


Banke so zmanjšale svoje naložbe v kapital odvisnih družb in obseg vrednostnih papirjev, hkrati pa se povečujejo denarna sredstva centralne banke in posojila nebančnemu sektorju. Slednje se je v septembru povečalo za 96 milijonov evrov, kar je pol-odstotna rast v primerjavi z mesecem poprej.

Ob rasti posojil nebančnemu sektorju pa se je tokrat beležilo še povečanje posojil podjetjem, kar je sploh prvo povečanje po marcu letos. Posojila so se povečala za 33 milijonov evrov, vseeno pa banke tudi v septembru beležijo upad posojil za 1,7 odstotka.


Rast so banke beležile tudi pri stanovanjskih posojilih in posojilih gospodinjstvom. Slednje so v septembru izkazovale 1,4-odstotno medletno rast in rastejo že celotno drugo polletje. Stanovanjska posojila so ostala pri 4,3 odstotka medletne rasti, vseeno pa se nadaljuje krčenje potrošniških posojil in negativna stanja na transakcijskih računih komitentov.
 

Negotova prihodnost


Ob rasti posojil, je gospodarska klima vse prej kot rožnata. Medtem, ko vlada usklajuje peti protikoronski paket državne pomoči gospodarstvu, se kaže velika potreba po pomoči predvsem mikro in malim podjetjem ter obrtnikom. Številne turistične dejavnosti in gostinci naj bi bili že pred stečajem, pravijo pri Obrtni zbornici.

Prav tako se je v septembru znižala vrednost industrijske proizvodnje. Vrednost se je znižala za 0,4 odstotka, sploh pa gre za prvi mesečni padec po štirih mesecih rasti, piše STA. Ta se upira na podatke statističnega urada in dodaja, da se je industrijska proizvodnja v prvih devetih mesecih letošnjega leta, v primerjavi z istim obdobjem lani, zmanjšala za 7,9 odstotka.

Več iz rubrike