Direktor Pfizerja takoj po novici o cepivu prodal večino svojih delnic

Izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je istega dne, ko je proizvajalec zdravil objavil rezultate preizkusa cepiva covid-19, unovčil 60 odstotkov svojih delnic.
Fotografija: Izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla. FOTO: Zach Gibson/Bloomberg
Odpri galerijo
Izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla. FOTO: Zach Gibson/Bloomberg

Podjetje Pfizer in njegov nemški partner BioNTech sta v ponedeljek prva objavila prepričljive rezultate preizkusov cepiva proti covidu-19 v pozni fazi. Slednje naj bi bilo - na podlagi 94 opaženih primerov v poskusu z več tisoč udeleženci - več kot 90 odstotkov učinkovito pri preprečevanju okužb. Novica je spodbudila rast delnic Pfizerja za skoraj 15 odstotkov.

Bourla je isti dan prodal 132.508 delnic družbe po povprečni ceni 41,94 dolarja na delnico in tako iztržil 5,6 milijona dolarjev, kot je razvidno iz vlog, registriranih pri Komisiji za vrednostne papirje. Najvišjo vrednost so delnice podjetja v zadnjih 52 tednih sicer zabeležile pri 41,99 dolarja, kar pomeni, da je izvršni direktor delnice uspel prodati po dobri vrednosti.  


Njegova prodaja delnic je bila izvedena v skladu z rutinskim pravilom 10b5-1, vnaprej določenim načrtom trgovanja, ki članom osebja podjetja omogoča prodajo delnic v skladu z zakoni o trgovanju z notranjimi informacijami. Prodaja je bila del načrta, sprejetega 19. avgusta, razkriva vloga.

Pfizer je potrdil, da je bila prodaja delnic Bourla del načrta, ki glavnim delničarjem in notranjim delničarjem družb, ki kotirajo na borzi, omogoča, da ob dogovorjenem času trgujejo z vnaprej določenim številom delnic.

Moderna bo izdala svoje cepivo proti covidu-19. FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
Moderna bo izdala svoje cepivo proti covidu-19. FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
»Prek našega skrbnika delniškega prometa je dr. Bourla napovedal prodajo teh delnic 19. avgusta 2020, pod pogojem, da delnice dosežejo določeno vrednost,« je za Business Insider povedal tiskovni predstavnik Pfizerja.

Izvršnemu direktorju je v lasti ostalo še 81.812 delnic Pfizerja.

Spomnimo, da je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel letos prodal več kot pol milijona svojih delnic, a je vrednost njegovega deleža kljub temu višja kot v istem obdobju lani, saj so delnice Moderne v letu 2020 na vrednosti pridobile več kot 300 odstotkov. Tudi Moderna naj bi izdala lastno cepivo proti covidu-19. Podatki o njem se pričakujejo ta mesec, kar bi lahko rast cene delnic še spodbudilo. 

Več iz rubrike

finance

Globalni razcvet financiranja mimo bančnega sistema

Inovativne peer-to-peer (P2P) finančne platforme postajajo vse bolj priljubljene spremljevalke posameznikov in podjetij doma in po svetu.

finance

Primanjkljaj in dolg države bosta še poskočila

Odhodki državnega proračuna bodo letos za 800 milijonov evrov višji, vlada pa tudi za 2022 predvideva višjo proračunsko porabo in višji primanjkljaj.

finance

IMF: Javne investicije v cepljenje proti covidu-19 se izplačajo

Javni izdatki, namenjeni pospešitvi proizvodnje cepiv in cepljenj proti covidu-19, bodo okrepili javne prihodke in gospodarsko rast, ocenjuje IMF.

finance

Hitrejše okrevanje razvitih ekonomij zvišuje nervozo trgov v razvoju

V zadnjih nekaj mesecih inflacijska pričakovanja spodbujajo številne okoliščine, ki spremljajo postpandemično okrevanje.

Komentarji: