Primer v praksi: Kako se je izognila izvršbam in plačevanju dolgov

Zasebna hrvaška agencija za izterjavo finančnih obveznosti je neuspešno poskušala izterjati dolg od ženske, ki je po osebnem stečaju postala nuna v enem od zaprtih samostanov na Hrvaškem.
Fotografija: FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
FOTO: Marko Feist

Eden od načinov, kako se lahko posameznik izogne izvršbam in plačevanju dolgov, je, da postane menih ali nuna v katerem od bolj zaprtih cerkvenih redov, kar tudi pomeni, da nima nobenega osebnega premoženja, hrvaški Jutarnji list povzema STA.

Navaja, da ena od hrvaških agencij za izterjavo finančnih obveznosti ne more izterjati dolga od ženske, ki je v ženskem samostanu v Triblju pri Crikvenici. V samostanu so pojasnili, da ženska z imenom fizične osebe, pod katerim jo agencija išče, ne obstaja več, ker je postala nuna in del samostanske klavzure. Poudarili so, da nuna nima nobenih prihodkov in premoženja več, temveč je svoje življenje zaupala Bogu. Prav tako naj ne bi imela osebnega telefona in elektronskega naslova, poroča zagrebški časnik.


Pojasnjuje, da je ženska del samostanske skupnosti, ki je popolnoma ločena od zunanjega sveta. Da se je priključila klavzuri, se je morala odpovedati celotnemu premoženju, če ga je imela. Če je premoženje morda prepisala samostanu, je premoženje postalo skupno premoženje, samostan pa ne more biti pravni naslednik, od katerega bi lahko upniki zahtevali terjatve, navaja časnik mnenje neimenovanega pravnega strokovnjaka.

FOTO: VIKEND / Delo
FOTO: VIKEND / Delo
Ni znano, kdaj je ženska postala nuna. Sodišče v Novem Vinodolskem jo je lani oprostilo plačila približno 10.000 kun (1350 evrov) obveznosti do operaterja mobilne telefonije, zaradi katerih jo terja agencija. Ženska je na sodišču zatrdila, da nima nobenega premoženja, agencija pa ni uspela dokazati, da ženska vendarle ima premoženje. Pred tem je ženska končala v osebnem stečaju, potem ko je imela tri leta blokirane račune, je še poročal zagrebški časnik.

Primer je prišel v javnost prejšnji teden, potem ko je Jutarnji list objavil pismo predstojnice samostana, ki je zahtevala od agencije za izterjavo finančnih obveznosti, naj jih ne vznemirjajo in kličejo več, da bi prišli v stik z nuno.

Več iz rubrike