Nova Zelandija uvaja lastni digitalni dolar

Nova Zelandija razmišlja o uvedbi kivi digitalne valute, saj vidi na tem področju priložnosti za inovacije.
Fotografija: Foto: The Reserve Bank of New Zealand
Odpri galerijo
Foto: The Reserve Bank of New Zealand

Rezervna banka Nove Zelandije (RBNZ) opaža, da se uporaba gotovine zmanjšuje, povečujejo pa se digitalne transakcije. Posledično preučuje možnosti oblikovanja državne digitalne valute, uradniki pa so nedavno že zapisali, da bi tak projekt lahko spodbudil inovacije v finančnem sistemu države.
 

Digitalni kivi dolar

 
RBNZ je zaprosila javnost za povratne informacije o dokumentih, vezanih na prihodnost denarja. Ti so vključevali uvedbo predlagane digitalne valute v času, ko se uporaba gotovine zmanjšuje.
 
»Digitalna valuta centralne banke [CBDC] bi imela značilnosti in prednosti gotovine v digitalnem svetu,« je v javni izjavi dejal pomočnik guvernerja RBNZ, Christian Hawkesby in pojasnil, da bi v finančnem sistemu delovala skupaj s klasičnim 'kivi' dolarjem, kot se pogovorno označuje novozelandski dolar.
 
image_alt
Vzpon in propad digitalnih valut centralnih bank

Uporaba gotovine v vseh transakcijah, ki jih opravijo gospodinjstva v Novi Zelandiji, se je od leta 2007 do leta 2019 zmanjšala s 30 na 19 odstotkov, je dejal Hawkesby. Medtem se ljudje vse bolj poslužujejo plačevanja z aplikacijami na telefonih in digitalnimi denarnicami ter drugimi novimi in zasebnimi tehnologijami, ki omogočajo enostavnejše transakcije. RBNZ je kot primer orodja za opravljanje transakcij navedla Apple Pay.

Mladič rjavega kivija, ki je ogrožena živalska vrsta v Novi Zelandiji. Foto: Reuters
Mladič rjavega kivija, ki je ogrožena živalska vrsta v Novi Zelandiji. Foto: Reuters
Hawkesby je pojasnil, da je zaradi vse manjše uporabe, sprejemanja in razpoložljivosti gotovine ter novih inovacij na področju zasebnega denarja predvsem t. i. stablecoinov zdaj primeren čas za razmislek o uvedbi CBDC. Stablecoin sicer sodi med kriptovalute, vendar je, kot že samo ime pove, v primerjavi z njimi bolj stabilen, kar se tiče nihanja v ceni. Zasnovan je tako, da je vezan na valuto, ki jo izda centralna banka, zavarovan pa je s tradicionalnimi finančnimi sredstvi, kot so denimo kratkoročne državne obveznice.
 

Centralne banke preučujejo prednosti in slabosti

 
Banka je dejala, da so lahko »dobro zasnovani stablecoini« koristni, saj ima potrošnik več izbire, kar vodi k večji konkurenci, navaja Business Insider. To velja v primeru, da ne monopolizirajo trga ali omejujejo možnosti RBNZ glede njenega vplivanja na obrestne mere v državi.
 
Po raziskavi Banke za mednarodne poravnave (BIS) večina svetovnih centralnih bank preučuje prednosti in slabosti CBDC-jev. Predsednik Ameriške centralne banke (Fed), Jerome Powell, je nedavno dejal, da bodo kmalu pripravili poročilo, v katerem bodo predstavljeni potenciali digitalnega dolarja in da bi bilo pri oblikovanju takšnega plačilnega sredstva idealno sodelovati s kongresom.
 
image_alt
Banke z digitalnimi valutami nad bitcoin in druščino

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je pred mesecem dni napovedala začetek dveletne raziskave digitalnega evra. ECB je prepričana, da je tehnološko pripravljena ter da se lahko odzove in izpolni zahteve ljudi v Evropski uniji glede digitalnega evra. V ta namen je pred dejansko uvedbo predlagane digitalne valute centralne banke potrebna obsežna raziskava. Digitalni evro bi sicer služil kot klasični evro v digitalnem svet in naj bi med drugim poenostavil finančne transakcije.
 

Več iz rubrike