Delnice proizvajalcev cepiv poskočile ob prihodu omikrona

Finančne trge je nedavno pretresel prihod različice koronavirusa omikron. Proizvajalci cepiv so beležili dobičke.
Fotografija: Borzni posrednik na newyorški borzi NYSE, 29. november 2021. Foto: Spencer Platt / Getty Images / AFP
Odpri galerijo
Borzni posrednik na newyorški borzi NYSE, 29. november 2021. Foto: Spencer Platt / Getty Images / AFP

Proizvajalci cepiv proti covidu-19 so nedavno beležili rast v ceni delnic svojih podjetij. Delnice družbe Moderna so se na črni petek, dan po odkritju različice omikron, na Wall Streetu povzpele za več kot 20 odstotkov, v ponedeljek, 29. novembra, pa še za dodatnih 10 odstotkov. Moderna je v petek sporočila, da bo »hitro pripravila kandidatno cepivo, specifično za omikron«.

Delnice proizvajalcev cepiv rastejo

V petek in zgodaj zjutraj v ponedeljek je svetovne finančne trge pretresla skrb zaradi nove, omikron različice bolezni covid-19. Delnice glavnih proizvajalcev cepiv proti koronavirusom so se zaradi strahov pred novim valom pandemije okrepile, navaja CNN Business.

image_alt
Nova različica koronavirusa okužila bitcoin in finančne trge

Delnice družbe Moderna so se na črni petek na Wall Streetu povzpele za več kot 20 odstotkov, v ponedeljek pa še za dodatnih 10 odstotkov. Delnice BioNTecha so v petek zrasle za 14 odstotkov, v ponedeljek pa za tri odstotke. Partner tega evropskega proizvajalca zdravil, vodilna farmacevtska družba Pfizer, je v petek zrasel za šest odstotkov, v ponedeljek pa je nekoliko padel.

Cepiva proti bolezni covid-19. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Cepiva proti bolezni covid-19. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Vrednost delnic podjetja Novavax, ki si prizadeva, da bi Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) odobrila njegovo cepivo proti covidu-19, se je v petek povečala za devet odstotkov, vendar je nato v ponedeljek padla za osem odstotkov. Delnice dveh drugih proizvajalcev cepiv, Johnson & Johnson in AstraZeneca, so se v petek in ponedeljek gibale skromno, je poročal CNN Business.

image_alt
Spekter UV svetlobe, ki uničuje koronavirus in je varen za ljudi

Podjetje Moderna pa je v petek sicer sporočilo, da bo »hitro pripravilo kandidatno cepivo, specifično za omikron«, so zapisali mediji, medtem ko je podjetje Pfizer poudarilo, da bi lahko posodobitev svojega cepiva pripravilo v 100 dneh, če se izkaže, da je omikron odporen na njegovo sedanje cepivo.

Različica bolezni covid-19 omikron je sicer vplivala tudi na borzne indekse. V tem tednu se je indeks Dow Jones znižal za 2,5 odstotka, indeks S&P 500 pa je izgubil skoraj 1,8 odstotka, navaja CNBC. Indeks Nasdaq Composite se je od ponedeljka znižal za 1,5 odstotka.

image_alt
Po poročilu o avtonomnem vozilu Applove delnice v nebo

Kljub temu so se glavna povprečja za letošnje leto povišala. Indeks Dow Jones se je v letu 2021 povečal za 11,1 odstotka, indeks S&P 500 pa za skoraj 20,2 odstotka. Nasdaq Composite se je letos povečal za približno 18,4 odstotka.

Več iz rubrike