Cene nafte še vedno visoke

Cene nafte se po sredinih padcih nekoliko zvišujejo. Kam to vodi?
Fotografija: Cene surove nafte še naprej precej višje kot na začetku leta. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Cene surove nafte še naprej precej višje kot na začetku leta. FOTO: REUTERS

Nafta se je v sredo pocenila, čeprav so izvoznice nafte iz skupine Opec+ sklenile, da septembra črpanje povečajo le za 100.000 159-litrskih sodov nafte na dan, kar je daleč pod pričakovanji nekaterih velikih porabnic na čelu z ZDA. Trend gibanja cen sicer ostaja padajoč.

image_alt
Francoski gigant Michelin bo v najslabšem primeru prešel na premog

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent za dobavo oktobra je bilo treba zjutraj po evropskem času odšteti 96,92 dolarja, kar je 14 centov več kot ob zaključku sredinega trgovanja. Zahodnoteksaška lahka nafta, ki bo dobavljena septembra, se medtem draži za 30 centov in je pri 90,96 dolarja.

Nafta se je na začetku tedna močno pocenila, po napovedi 23 največjih dobaviteljic nafte Opec+, da bodo septembra naftnemu trgu zagotovile le majhno povečanje proizvodnje, in objavljenih uradnih podatkih, da so se ameriške zaloge surove nafte prejšnji teden presenetljivo povečale, pa so cene spet precej padle.

Trend gibanja cen tako ostaja padajoč. V preteklih tednih so predvsem negativni gospodarski obeti močno vplivali na cene, saj napovedi o ohlajanju svetovnega gospodarstva običajno spremlja padajoče povpraševanje po nafti. Kljub temu pa so cene surove nafte še naprej precej višje kot na začetku leta.

image_alt
Naši otroci bodo revnejši od nas, ker smo jih zafrknili

Več iz te teme:

Več iz rubrike