Francoski gigant Michelin bo v najslabšem primeru prešel na premog

Francoski minister za finance je dejal, da bi bilo neodgovorno, če se ne bi pripravili na morebitno prekinitev dobave ruskega plina.
Fotografija: Michelin, eden največjih svetovnih proizvajalcev avtomobilskih pnevmatik. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters
Odpri galerijo
Michelin, eden največjih svetovnih proizvajalcev avtomobilskih pnevmatik. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters

Energetsko intenzivna francoska podjetja pospešujejo načrte za izredne razmere in preurejajo svoje plinske kotle na nafto, da bi se izognila motnjam, če bi nadaljnje zmanjšanje dobave ruskega plina povzročilo izpad električne energije. Na poslovni in ekonomski konferenci na jugu Francije, ki se je odvijala konec tedna, je več vodilnih menedžerjev povedalo, da se pripravljajo na morebitne tovrstne izpade.

Je prekinitev dobave ruskega plina najverjetnejši scenarij?

Florent Menegaux, generalni direktor podjetja Michelin, enega od vodilnih proizvajalcev pnevmatik na svetu, je na omenjeni konferenci v nedeljo, 10. julija, pojasnil: »Naredili smo tako, da smo naše kotle preuredili, tako da lahko delujejo na plin ali nafto, po potrebi pa lahko preidemo tudi na premog. Cilj je, da nam ne bi bilo treba zapreti tovarne, če bi se soočili s pomanjkanjem.« Ob tem je dodal, da je pomanjkanje plina v Evropi verjetno, vendar bo nafta še vedno na voljo kot alternativa.

image_alt
Šrilanka je bankrotirala in prosi za gorivo

Rusija je sicer junija zmanjšala pretok po plinovodu Severni tok 1, svoji glavni poti za prenos plina v zahodno Evropo, na 40 odstotkov zmogljivosti, povzema Reuters. Politiki in industrija so zaskrbljeni, da bo prišlo do nadaljnjih omejitev dobave, povezanih z rusko invazijo na Ukrajino, ki jo Moskva opisuje kot »posebno vojaško operacijo«.

Francoski minister za gospodarstvo, finance, industrijo in digitalno varnost Bruno Le Maire, 4. julij 2022. Foto: Benoit Tessier / Reuters
Francoski minister za gospodarstvo, finance, industrijo in digitalno varnost Bruno Le Maire, 4. julij 2022. Foto: Benoit Tessier / Reuters
Ker Evropa daje prednost reševanju stroškov za gospodarstvo zaradi motenj v poslovanju in naraščajočih cen energije pred dolgoročnimi cilji prehoda na brezogljično gorivo, se industrija zateka k vedno manj okolju prijaznim gorivom. Francoski minister za finance Bruno Le Maire je vodilnim direktorjem podjetij, ki so se udeležili konference, dejal, da bi bilo neodgovorno, če se ne bi pripravili na pomanjkanje.

»Pripravimo se na prekinitev dobave ruskega plina,« jih je spodbudil in dodal, da je to »najverjetnejši scenarij«. Francija se sicer zanaša na jedrsko energijo za približno 70 odstotkov svoje električne energije, kar pomeni, da je veliko manj neposredno odvisna od ruskega plina kot sosednja Nemčija. Vendar pa ima državni proizvajalec električne energije EDF težave pri zadovoljevanju francoskih potreb zaradi izpadov v svojih starajočih se elektrarnah, kar povečuje pritisk na preostali energetski sektor.

image_alt
Recesija je »neizogibna«, kakšne ukrepe lahko pričakujemo?

Francozi zaskrbljeni

Mednarodna tiskovna agencija navaja, da francoska vlada po posameznih podjetjih preverja, katera podjetja so odvisna od neprekinjene oskrbe z energijo. Poleg tega si je prizadevala zmanjšati vpliv skokovitega naraščanja cen energije z omejevanjem maloprodajnih cen plina in električne energije do konca leta, zaradi česar je francoska inflacija ostala med najnižjimi v Evropi.

Predsednik drugega velikega industrijskega podjetja, ki je želel ostati neimenovan, je ob robu konference za agencijo Reuters povedal, da verjame, da vsa velika podjetja razmišljajo o prehodu na nafto. Proizvajalec avtomobilov Stellantis prav tako preučuje možnosti za proizvodnjo lastne energije v primeru energetskega krča, je prejšnji mesec v francoski tovarni povedal glavni izvršni direktor Carlos Tavares.

image_alt
Rusija prvič po sto letih v območju bankrota

Možnosti za proizvodnjo lastne energije vključujejo izgradnjo lastnega energetskega obrata ali naložbo v obstoječega, da bi zagotovil del proizvodnje. Nekdanji poljski minister za energetiko Michal Kurtyka, katerega država 70 odstotkov energije pridobiva iz premoga, je ob tem vodilnim delavcem na konferenci povedal, da Evropo to zimo čaka »popoln vihar«.

Več iz rubrike