Cene kanadske kanole hitro naraščajo; Dobički ekstravagantni

Cene kanadske kanole so se kljub diplomatskemu sporu med Ottavo in Pekingom dvignile na najvišjo raven v skoraj dveh letih, saj izvozniki še vedno najdejo načine, kako doseči največjega kupca - Kitajsko.
Fotografija: Spor pa Kitajcem ni pokvaril apetita do kanole, ki je pretežno predelana v rastlinsko olje – pri nas bolj poznano kot repično olje. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Spor pa Kitajcem ni pokvaril apetita do kanole, ki je pretežno predelana v rastlinsko olje – pri nas bolj poznano kot repično olje. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Kitajske oblasti od marca 2019 blokirajo pošiljke kanole s strani dveh kanadskih izvoznikov. Ukrep so sprejeli potem ko je kanadska policija konec leta 2018 na podlagi naloga ZDA pridržala finančno direktorico Huawei Technologies.

Spor pa Kitajcem ni pokvaril apetita do kanole, ki je pretežno predelana v rastlinsko olje – pri nas bolj poznano kot repično olje. Medtem ko Kitajci ne smejo kupovati neposredno od Kanade, se obračajo na prodajalce končnih izdelkov iz Evrope in Združenih arabskih emiratov, večinski del tega olja pa je narejen iz kanadske kanole, trdijo trgovci.

Pretekli teden je cena dosegla najvišjo raven od oktobra 2018. Cene kitajske oljne ogrščice - drugega imena za kanolovo olje - so se zvišale, delno tudi zaradi omejene ponudbe v Kanadi. Slabe vremenske razmere in napadi žuželk v Evropi pa so glavni razlog.  »Dobički so ekstravagantni. Kupuje vsakdo, ki ima vire za uvoz (kurilno olje),« je za Reuters dejal neimenovan vodja uvoznika kanole s sedežem na Kitajskem. »Zdaj je kot zlato olje,« je dodal.

Izvoz kanadske kanole na Kitajsko se je v 11-mesečnem obdobju do junija medletno zmanjšal za 45 odsotkov, vendar je skupni izvoz kanole skočil za 9 odsotokov, k čemur sta pripomogli potrojitev prodaje v Franciji in podvojitev pošiljk v ZAE.

Kanada je največji svetovni pridelovalec kanola, rastlina z rumenim cvetom pa je kmetom lani prinesla 8,6 milijarde kanadskih dolarjev (5,44 milijarde evrov), kar je največ od vseh pridelkov.
 
 

Več iz rubrike

Komentarji: