Cena zlata na Japonskem podira rekorde

Cena zlata na Japonskem je v okviru pandemije koronavirusa ponovno presegla rekordno raven v zgodovini lokalne maloprodajne cene.
Fotografija: V Sloveniji cena zlata trenutno znaša okoli 50 evrov za gram. FOTO: Petr Josek Snr / Reuters
Odpri galerijo
V Sloveniji cena zlata trenutno znaša okoli 50 evrov za gram. FOTO: Petr Josek Snr / Reuters

Tanaka Kikinzoku, vodilni ponudnik plemenitih kovin v državi je v četrtek prodajal gram zlata za 6713 jenov (nekaj manj kot 56 evrov), je poročala tiskovna agencija Kyodo. To je za 1 jen več kot 18. maja, ko je bila nazadnje dosežena rekordna cena te kovine.

Za primerjavo, v Sloveniji cena zlata trenutno znaša okoli 50 evrov za gram. 18. maja je cena dosegla rekordno vrednost pri dobrih 52 evrih. Po drugi strani je srebro na globalni ravni še vedno blizu najnižjih vrednosti.Po poročanju Kyoda povpraševanje po zlatu narašča zaradi skrbi na finančnem trgu, saj lahko nepričakovani problemi povzročijo kaotičen padec cen delnic in državnih obveznic. Poleg tega je v trenutnih razmerah povečan nakup zlata povezan s strahom pred drugim valom okužb v državi.

Japonska vlada je 5. junija podala posodobljeno oceno stanja nacionalnega gospodarstva zaradi širjenja covid-19. Po objavljenih podatkih se je ocena poslovne aktivnosti v državi aprila znižala za 7,3 točke na 81,5 točke, kar je najresnejši padec po letu 1985, ko so oblasti oblikovale ta indeks.
 

Več iz rubrike

Komentarji: