Nastajajoče tehnologije povečujejo povpraševanje po srebru

Tako kot baker, nikelj, litij, kobalt in druge kovine, naj bi tudi srebro postalo najpomembnejša surovina v novih industrijskih aplikacijah.
Fotografija: Ne samo, da je bil to najboljši mesec za srebro od leta 2011, ampak je prinesel tudi preobrat za vrednost bele kovine. FOTO: REUTERS/Thomas Bohlen
Odpri galerijo
Ne samo, da je bil to najboljši mesec za srebro od leta 2011, ampak je prinesel tudi preobrat za vrednost bele kovine. FOTO: REUTERS/Thomas Bohlen

Maja se je cena srebra dvignila v nebo. »Safe haven« (varno) povpraševanje je skočilo za več kot 19 odstotkov, zaradi številnih industrijskih aplikacij pa so se pojavile tudi optimistične napovedi glede hitrega okrevanja gospodarstva.

Ne samo, da je bil to najboljši mesec za srebro od leta 2011, ampak je prinesel tudi preobrat na področju vrednosti bele kovine, ki je pred kratkim padla na najnižjo točko v zadnjih desetih letih. Od 18. marca do 1. junija tega leta se je srebro podražilo za več kot 52 odstotkov in s tem nadomestilo vse svoje izgube zaradi pandemije koronavirusa.

Vprašanje, ki se postavlja zdaj, je, ali se lahko trend z gospodarskim okrevanjem nadaljuje ali pa je priložnost že splavala po vodi. Analitiki verjamejo, da je ostalo še dosti vzletno-pristajalne steze, še posebej, če upoštevamo naraščajočo potrebo po srebru v nastajajočih tehnologijah, kot so 5G brezžična omrežja in fotovoltaične (PV) celice, glavna komponenta sončnih plošč.


ETF skladi vezani na srebro višje kot kdaj koli prej


Na podlagi 14-dnevnega indeksa relativne moči je srebro mesec junij začelo v »overbought« območju (prenakupljenost), vendar to vlagateljev ni odvrnilo. Globalni ETF-ji (investicijski skladi, s katerimi se trguje na borzi), podprti s fizičnim srebrom, so dodali približno 142 milijonov unč, odkar je kovina sredi marca padla pod 12 dolarjev za unčo. Skladi zdaj znašajo neverjetnih 746 milijonov unč, kar je rekordna številka, kažejo podatki Bloomberga.


Večje povpraševanje po srebru v industrijskih aplikacijah, predvsem sončni


Tako kot baker, nikelj, litij, kobalt in druge kovine, naj bi tudi srebro postalo najpomembnejša surovina v novih industrijskih aplikacijah.

To vključuje obnovljive vire energije, še posebej sončne, ki se še naprej širi po vsem svetu kot odgovor na kombinacijo zakonodaje o emisijah ogljika in hitrega znižanja stroškov »zelene« električne energije.


Glede na nedavno poročilo svetovalne družbe CRU Consulting se bo proizvodnja sončne energije do leta 2025 povečala na 1.053 teravatnih ur, kar je skoraj dvakrat več od količine, ustvarjene v letu 2019.

Samo Amazon načrtuje pet velikih projektov sončne energije po vsem svetu, vključno s prvim na Kitajskem, saj si maloprodajni velikan prizadeva doseči 80-odstotni delež obnovljive energije do leta 2024 in 100-odstotni do leta 2030. Ko bo vseh pet projektov končanih, bodo lahko letno ustvarili 1,2 milijona megavatnih ur energije ali dovolj za napajanje 113.000 povprečnih ameriških domov, piše v sporočilu za javnost.

Analitiki pričakujejo, da bo to velik blagoslov za srebro, ki se uporablja za izdelavo izjemno pomembnih PV celic, ki jih najdemo v sončnih ploščah. Po napovedih družbe CRU naj bi proizvajalci fotonapetostnih izdelkov od danes do leta 2030 porabili vrtoglavih 888 milijonov unč srebra. Za lažjo predstavo, to je 51,5 milijona unč več od skupne proizvodnje svetovnih rudnikov srebra v letu 2019.

Toda na obzorju so druge tehnologije, ki bodo zahtevale velike količine bele kovine.


Globalna uvedba tehnologije 5G, ki je še v zelo zgodnji fazi, bo povečala proizvodnjo izdelkov, kot so polprevodniški čipi, kabli, mikro-elektromehanski sistemi, razne naprave, ki za delovanje potrebujejo internet; za vse to potrebujemo srebro.

Po ocenah službe za upravljanje žlahtnih kovin je količina srebra, uporabljenega za izdelavo teh izdelkov, v letu 2019 znašala 7,5 milijona unč ali 0,75 odstotka letne proizvodnje. Do leta 2025 bi se lahko ta številka več kot podvojila na 16 milijonov unč, do leta 2030 pa več kot potrojila na 23 milijonov unč.


Rudarji srebra ne popuščajo


Seveda obstajajo drugi načini za izpostavljenost srebru kot nakup fizičnih plemenitih kovin in ETF-jev, podprtih s srebrom. Sem spadajo tudi rudarji srebra.

Proizvajalci srebra so v primerjavi z rudarji zlata imeli podpovprečno prvo četrtletje, proizvodnja pa je padla še preden je covid-19 povzročil zaprtje rudnikov. Slednje je negativno vplivalo na prihodke.

Kljub temu so številni rudarji srebra poslovali zelo dobro, še posebej po slabem tržišču v marcu. Med favoriti so SilverCrest Metals (SILV), ki se je dvignil za neverjetnih 105,8 odstotkov v zadnjih 12 mesecih, Pan American Silver (PAAS) za kar 142,3 odstotkov in First Majestic Silver (AG) za 56,18 odstotkov.
 
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: