Če bi bili še enkrat mladi: Nasveti upokojencev

Znati se starati je vrhunec modrosti in eno najtežjih poglavij umetnosti življenja.
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Če ste si kdaj vzeli čas za pogovor z upokojenci o njihovem življenju, veste, da imajo za seboj obilo čudovitih zgodb in včasih odlične nasvete o vsem, od zvez do denarja. V nedavni študiji upokojenci razkrivajo, kakšne finančne nasvete bi si dali, če bi bili mentorji sebi v mlajših letih.
 

Začnite načrtovati predčasno upokojitev


Skoraj 70 odstotkov upokojencev je dejalo, da bi upokojitev začelo načrtovati že prej v življenju: če je mogoče, v dvajsetih letih. To ni vedno enostavno, zlasti danes, ko imajo že študenti veliko dolgov. A četudi si lahko privoščite le nekaj evrov na mesec, jih je vredno rezervirati za upokojitev.
 
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Na koncu so vaši prispevki za predčasno upokojitev najbolj dragoceni, pravijo upokojenci, ki so sodelovali v študiji. Če bi danes vložili 1000 evrov in zaslužili 7-odstotno povprečno letno donosnost, bi bili ti po 40 letih vredni skoraj 15.000 evrov. To je 14.000 evrov dobička. Če pa bi pet let čakali in bi šele nato vložili teh 1000 evrov, bi po 35 letih dobili približno 10.680 evrov, več kot 4000 evrov manj.
 
Tudi če imate na koncu vsakega meseca po plačilu računov in ustvarjanju »zlate rezerve« v denarnici le še dodatnih 5 ali 10 evrov, jih vložite, svetujejo upokojenci.
 

Nadaljujte z izobraževanjem o financah

 
Vedno se lahko naučite več o upravljanju svojih financ. To še posebej velja za pokojninsko načrtovanje, ker traja desetletja in v tem času se lahko veliko spremeni, vključno z vladnimi pravili o pokojninskih računih ter lastnim življenjskim slogom in načrti za upokojitev. Vedeti se moramo, kako se prilagoditi tem spremembam, da se bomo držali svojih ciljev in kar najbolje vložili svoj denar.
 
Eden od načinov, s katerim lahko to zagotovimo, je, da nenehno postavljamo vprašanja in poskušamo biti boljši. Če se na primer naučite več o tem, kako vlagati, se morda celo upokojite prej, kot ste pričakovali, navaja študija.

Ostanite zdravi


FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Ostati zdrav morda ne zveni kot finančni nasvet, toda vaše zdravje in finance se močno prepleteta. Če imate slabo zdravstveno stanje, boste verjetno pogosteje obiskali zdravnika in zapravili več za zdravila, zdravilišča in podobno. Morda se boste morali tudi upokojiti prej, kot ste pričakovali, pri čemer je lahko znesek vaše pokojnine nižji od pričakovane.
 
Če se osredotočite na svoje zdravje s pravilnim prehranjevanjem, rednim gibanjem in učenjem zdravih strategij za obvladovanje stresa, se boste lahko izognili tudi dodatnim stroškom zdravstvenega varstva v upokojitvi. To lahko privede do daljše in srečnejše upokojitve z več denarja, ki ga boste porabili za stvari, v katerih uživate namesto za zdravniške račune.
 

Uravnotežite prihranke za prihodnost, a ne pozabite živeti danes


Prihranek za prihodnost je bistvenega pomena, če se kdaj želite upokojiti, hkrati pa morate zadovoljiti svoje potrebe in želje v sedanjosti. Različni nasveti kako do zgodnje upokojitve, spodbujajo ljudi, da zmanjšajo proračun na minimum, pogosto pa se odpovedujejo prijetnim dejavnostim. Tako lahko prihranijo več dohodka in se upokojijo desetletja prej kot vrstniki. S tem pristopom ni nič narobe, vendar je življenje prekratko, da bi ga živeli na ta način, meni večina sodelujočih v študiji.
 
Če si v sedanjosti ne dovolite ničesar zabavnega, vas bo življenje prehitelo, navajajo upokojenci in poudarjajo, da po upokojitvi nisi več rosno mlad in nekaterih stvari, ki si jih želel celo življenje, enostavno ne moreš več izpeljati.


Bolje je pripraviti načrt, ki bo dolgoročno vzdržen. Ugotovite, koliko morate na mesec prihraniti za upokojitev, kot si jo želite. Če to ni izvedljivo, razmislite o odložitvi upokojitve ali iskanju načinov za povečanje dohodka v sedanjosti, da boste lahko prihranili za svojo prihodnost in imeli zdaj nekaj denarja za uživanje.
 
Zgornji štirje odgovori, so bili najpogostejši finančni nasveti upokojencev. Študija je bila zaključena s splošnim nasvetom: »Postavite si jasne cilje glede upokojitve, nato poiščite način, kako to doseči, a ob tem ne pozabite živeti v sedanjosti«.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike