Spodletele novoletne zaobljube in nasvet za naslednje leto

Novoletni čas je čas obdarovanj, praznovanj, čas spominov, čas za nove cilje in pa tudi za novoletne zaobljube. Ste se kdaj zaobljubili, obljubo pa prelomili že drugega januarja popoldan?
Fotografija: FOTO: Getty images
Odpri galerijo
FOTO: Getty images

Tokrat bomo spregovorili o spodletelih zaobljubah in pa o načinu kako zastaviti cilje, da bomo le te tudi uresničili. Sledi pa tudi čisto poseben MCT predlog za letošnje zaobljube, ki bodo blagodejne tako za tiste, ki se borite s stresom kot tudi za tiste, ki bi radi kvalitetnejše preživeli leto in naredili spremembe na bolje na vseh področjih vašega življenja.

Novoletne zaobljube so večinoma videti nekako takole: 
FOTO: Getty images
FOTO: Getty images
  • popolnoma bom opustila čokolado;
    štirikrat tedensko moram telovaditi;
    ne bom več jedla čipsa ob televiziji.
Zgornji primer vsebuje kup napak. 

Kaj se zgodi? Če podzavesti nekaj prepovemo, bo prav to začela mrzlično iskati. V našem primeru se naš um ne bo mogel odlepiti od čokolade. Nasprotno. Raje nam bo slikal najčudovitejše podobe raznih čokoladnih prigrizkov z vsemi okusi, vonji in šelestečim papirjem, ki jih obdaja. Koliko časa lahko zdržite ta pritisk?

Nekaj podobnega se zgodi z besedo »moram«. V našem podzavestnem umu nekaj kar moramo, sproži odpor. In če do sedaj nismo telovadili, je štirikrat tedensko za nas realno? In zadnja napaka. Podzavestni um (prav tako univerzum) ne razume besede ne. Če nekoliko karikiramo, je tretja trditev torej enaka, kot če si rečemo, da bomo jedli čips vsakič, ko sedemo pred televizijo. 
 

Kako torej učinkovito zastaviti cilje? 


Cilj naj bo formuliran v pozitivni obliki, enostavno in čim bolj natančno, Cilj mora biti merljiv - vedeti moramo kaj točno je tisto, kar pomeni, da smo cilj dosegli. Vprašamo se, ali je cilj ekološki? Kako vpliva na druge in kaj smo pripravljeni storiti, da ga dosežemo. Cilj zastavimo tako, da je njegova uresničitev realna. Na koncu pa določimo še točen čas, do kdaj ga želimo doseči. 

(Pričujoča metoda zastavljanja ciljev je povzeta po metodi S.M.A.R.T. :
S = specific, simple, M = measurable, A = adjustable, R = realistic, T = timing)

Več kako z užitkom in uspehom do cilja v videu:In še posebni trije predlogi:

Kaj ko bi letos želje za spremembe v svojem življenju napravili drugače in nekoliko širše? Predlog je, da si napišete ljubeče pismo. Še vedno upoštevajte zgornje napotke. Naj bodo želje pozitivno naravnane, še bolje je, da pišete o sebi tako, kot da se to kar si želite že dogaja in se že vidite tam. Želje naj zaobjemajo vse vaše življenje. Tako materialne želje kot spremembe v vedênju in karieri in tudi duhovno – kaj bi radi spremenili na sebi? Če bi bili radi bolj sočutni do svojih otrok ali prijateljev, napišite tudi to. 

Vzemite si vsaj uro časa in opišite sebe in svoj svet kot si ga želite. Uporabljajte besede želim ti, želim si – namesto moram, in če imate težave, ki jih ne znate rešiti, prosite univerzum, da vam na pot prinese rešitve: knjige, uvide in ljudi, ki vam bodo pomagali na vaši poti. 

FOTO: Getty images
FOTO: Getty images
In kam potem s pismom? Preberite si ga na glas, potem pa ga spravite in ga poglejte šele drugo leto, na dan, ko boste svoje pisanje ponovili. Spremljajte spremembe, ki se bodo zgodile in učinkovitost na ta način izraženih zaobljub. 

Če želite, lahko takšno pismo pišete v družbi svojih najdražjih. V tem primeru napišete pisma tudi drug drugemu in si jih preberite. 

Drugi predlog je, da si poleg ljubečega pisma, namesto klasičnih novoletnih zaobljub splanirate dopust za celo leto vnaprej. Razporedite si svoj prosti čas vsaj na vsake tri mesece in vsem sporočite, da ste takrat odsotni. Morda se vam zdi, da je to nemogoče, ampak verjemite – vsi se bodo prilagodili vaši odsotnosti, svet se ne bo podrl, ampak vam sledil, svoje obveznosti boste opravili lažje in hitreje. 

Če si težko predstavljate oditi nekam marca za 14 dni in vam to predstavlja prevelik stres, poskusite s podaljšanim vikendom. Nekje je treba začeti. Le da se tega držite in takrat resnično odklopite.

In še tretji: Naredite v prihajajočem letu nekaj popolnoma drugačnega, naredite tisto kar ste si vedno želeli, a niste storili. 

SREČNO!

Več iz rubrike