Brezstično plačevanje: Znesek dvignili na 25 evrov

Prelomnica, ki se obeta z 18. oktobrom 2019, napoveduje spremembo pri plačevanju brez avtentikacije.
Fotografija: Brezstično plačevanje: Znesek bodo dvignili s sedanjih 15 na 25 evrov. Foto Pexels
Odpri galerijo
Brezstično plačevanje: Znesek bodo dvignili s sedanjih 15 na 25 evrov. Foto Pexels

Znesek bodo dvignili s sedanjih 15 na 25 evrov, pri čemer dnevni limit ostaja 150 € oz. toliko, kolikor določi banka izdajateljica kartice.

Enostavnejši sistem plačevanja bo kmalu pomenil še izboljšano uporabniško izkušnjo.

Če smo še do leta 2014 plačila z bančno kartico potrjevali le tako, da smo slednjo vstavili neposredno v čitalec, pri tem pa vtipkali štiri mestno varnostno kodo, je sprememba brezstičnega plačevanja kartic predstavljala revolucijo v uporabniški izkušnji. Tovrsten način plačevanja je za potrošnike hitrejši in udobnejši od običajnega plačevanja s kartico ali z gotovino.

Možnost plačila brez avtentikacije, ki je botrovala vse večjemu številu spletnih nakupov pa je na voljo že dobri dve leti, in to so potrošniki sprejeli še bolje.


 


Zadnja raziskava Masterindex kaže, da 65 odstotkov vprašanih vsaj polovico svojih nakupov plačuje s kartico.
»Spletnih nakupov se poslužuje že vsak tretji državljan Slovenije, več kot 55 % uporabnikov, ki spletno nakupuje vsaj enkrat mesečno, pa svoj nakup opravi s pametnim telefonom. V svetu množične potrošnje je povečana varnost tovrstnih plačil več kot pomemben korak v razvoju zagotavljanja sistema varnosti spletnih nakupov,« poudarja Luka Gabrovšek, poslovni direktor družbe Mastercard v Sloveniji. Ob tem dodaja: »Odločitev finančnih institucij za dvig zneska, ki ne zahteva dodatne avtentikacije, na 25 € dokazuje, da so potrošniki sprejeli tovrstni sistem plačevanja. V podjetju Mastercard verjamemo, da bo trend brezstičnih plačil tudi v prihodnje naraščal v isti meri kot zdaj ali pa še bolj.«
 

Več iz rubrike

finance

Milijonarka: Biti premožen ni tako enostavno kot si mislite

Biti izjemno premožen ne pomeni, da imaš brezskrbno življenje, kakršnega si morda predstavljate - vsaj po mnenju te milijonarke in njenega moža.

finance

Kuba v pričakovanju prvega uradnega padca valute po kubanski revoluciji

Kubanski peso naj bi letos prvič po revoluciji leta 1959 doživel uraden padec vrednosti, s tem pa ne bo več izenačen z ameriškim dolarjem.

finance

Švedska bo verjetno prva opustila gotovino

Švedska je bila po obsegu brezgotovinskih plačil že prej ena izmed vodilnih držav. Pandemija koronavirusa pa je še pospešila opustitev bankovcev in kovancev v državi.

finance

Prihaja regulacija in obdavčitev kriptovalut

Finančni ministri EU so se na neformalnem dvodnevnem zasedanju v Berlinu zavzeli za enostavno obdavčitev.

Komentarji: