Bomo kmalu plačevali z digitalnim evrom?

V prihodnje naj bi se razvila enotna evropska digitalna valuta, ki bi zagotavljala konkurenčnost Evrope na svetovnem trgu.
Fotografija: Bo Evropa res kmalu dobila digitalni evro? FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Bo Evropa res kmalu dobila digitalni evro? FOTO: Shutterstock

Blockchain for Europe je v sodelovanju s štirimi akademskimi strokovnjaki Alexandrom Bechtelom, Agato Ferreira, Jonasom Grossandom in Philippom Sandnerjem ter z nekaterimi drugimi strokovnjaki s tega področja objavil načrt v tehnologijo usmerjene prihodnosti evropske ekonomije.

Po mnenju strokovnjakov potrebuje Evropa učinkovito plačilno rešitev v evrih, ki bo delovala po principu veriženja blokov. Po njihovih opažanjih naj bi zgolj na tak način Evropa dosegla digitalno konkurenčnost in strateško avtonomijo. Za izvedbo take enotne rešitve naj bi bila po njihovem mnenju zadolžena Evropska centralna banka (ECB).
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Strokovnjaki so si bili enotni, da je malo verjetno, da bi bila taka rešitev na voljo že v kratkem času. Prav tako je vprašanje, če bi bila taka rešitev zmožna naslavljati vse izzive in potrebe evropskega gospodarstva in potrošnikov v prihodnje.

Prihodnost plačil v evropskem gospodarstvu naj bi temeljila na DLT (Distributed Ledger Technology). Gre za decentralizirano bazo podatkov, ki jo uporablja večje število uporabnikov v več vozliščih. Med DLT spada tudi že omenjena tehnologija veriženja blokov. Predvideva se, da naj bi evro v prihodnje deloval v več sistemih, med drugim tudi prek DLT. V naslednjih letih naj bi postopoma prihajalo do vključevanja novih plačilnih rešitev, ki bi služile raznovrstnim namenom.
 

Digitalni plačilni sistemi zagotavljajo konkurenčnost


Digitalna plačila naj bi se v prihodnje delila na tri področja: sistem izvrševanja pogodb, digitalna plačila infrastruktura in denarna enota.

Omenjeni strokovnjaki pozivajo evropske oblikovalce politik, naj ti zagotovijo ustrezne okvirje, ki bi podprli razvoj tovrstnih digitalnih plačilnih sistemom. Po njihovih besedah bo v nasprotnem primeru Evropa neuspešna pri spopadanju z izzivi na področju DLT, ki naj bi na svetovni ravni kmalu začel prihajati v ospredje. Nevarnost je predvsem ta, da bi s tem lahko opazno padla evropska konkurenčnost.


DLT po mnenju strokovnjakov prinaša številne prednosti na področju financ, energetike, proizvodnje, mobilnosti in logistike, prav tako pa ima potencial pri reševanju dolgoletnih industrijskih izzivov. Dodatno vrednost lahko prinaša v vseh poslovnih in industrijskih panogah.

Blockchain for Europe je sicer neprofitna organizacija, ki na evropski ravni zastopa večje predstavnike blockchain industrije. Zavzema se za politične razprave na področju kripto in digitalnih sredstev ter za uspešno implementacijo blockchain tehnologije v vseh sektorjih. Organizacija prav tako sodeluje z državnimi, regionalnimi in globalnimi oblikovalci politik na področju vpeljave blockchain tehnologije v različna področja človekovega delovanja.

Več iz rubrike