BDP se je v tretjem četrtletju povečal za dva odstotka

Slovenska gospodarska rast je letos še vedno višja od povprečja rasti v Uniji in evrskem območju.
Fotografija: Gospodarska rast se počasi ohlaja tako v evrskem območju kot tudi pri nas.
Odpri galerijo
Gospodarska rast se počasi ohlaja tako v evrskem območju kot tudi pri nas.

Slovenski bruto domači proizvod je bil v tretjem četrtletju letos za dva odstotka višji kot v tretjem četrtletju lani (prilagojeno za vpliv sezone in koledarja), neprilagojeno pa za 2,3 odstotka, so izračunali na državnem statističnem uradu (Surs). To je najnižje po letu 2015. BDP je bil glede na prejšnje četrtletje višji za 0,8 odstotka.

Domače trošenje se je v tretjem četrtletju 2019 glede na isto obdobje leta 2018 povečalo za 3,8 odstotka. K višji rasti domačega trošenja sta pozitivno prispevali tako končna potrošnja kot bruto investicije. Končna potrošnja se je povečala za 3,7 odstotka, v okviru te pa najizraziteje potrošnja gospodinjstev, ki se je povečala za 4,3 odstotka.

Več preberite na Delo.si

Več iz rubrike

finance

Cena zlata na Japonskem podira rekorde

Cena zlata na Japonskem je v okviru pandemije koronavirusa ponovno presegla rekordno raven v zgodovini lokalne maloprodajne cene.

finance

Union Hoteli izdali za 5 milijonov evrov obveznic

Skupina Union Hoteli je sporočila, da je izdala za 5 milijonov evrov triletnih korporativnih obveznic z letno kuponsko obrestno mero 3,4 odstotka.

finance

Petrol do 25 milijonov evrov posojila za ublažitev učinka koronakrize

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je danes sporočila, da je za ublažitev vpliva covid-19 na poslovanje, Petrolu odobrila posojilo v višini do 25 milijonov evrov.

finance

Bogastvo se ustvarja s podjetništvom, ne z delnicami

Pregled najbogatejših zemljanov razkriva, da je zelo malo takih, ki je obogatela s trgovanjem delnic - najbogatejši so podjetniki.

Komentarji: