Banke iz EU 'preučujejo vse možnosti' prihodnosti v Rusiji

Zahodne banke, ki delujejo v Rusiji, bodo v prvi polovici letošnjega leta zagotovo izgubile veliko denarja.
Fotografija: Raiffeisen Bank. Foto: Maxim Shemetov/Reuters
Odpri galerijo
Raiffeisen Bank. Foto: Maxim Shemetov/Reuters

Zahodne banke, ki delujejo v Rusiji, bodo v prvi polovici letošnjega leta zagotovo izgubile veliko denarja. Večje evropske banke, ki so na ruskem trgu precej izpostavljene, so v velikih dilemah glede prihodnosti poslovanja na ruskem trgu. Nekatere imajo sedeže v bližini Slovenije, kot na primer dunajska Raiffeisen Bank International (RBI), UniCredit Bank, katere sedež je v Milanu, in nekatere druge.

Raiffeisen Bank od leta 1996 deluje v Rusiji, kjer je imela v začetku leta kar 8733 zaposlenih, več kot 4,5 milijona strank in bilančno vsoto skoraj 16 milijard evrov. Lani je bila po skupni vsoti odobrenih posojilih deveta največja banka v Rusiji. V zadnjih letih je Raiffeisen Bank prejela številna priznanja za svoje poslovanje v Rusiji, kot so 'najboljši delodajalec', 'najboljša banka', 'najbolj zanesljiva banka' itd.

image_alt
Kriptovalute: Biden je podpisal dolgo pričakovano izvršno odredbo

Totalna izguba ni izključena

RBI ima svojo banko in številne podružnice tudi v Ukrajini. V Rusiji in Ukrajini je RBI v zadnjih letih ustvarila okoli 40 odstotkov skupnega dobička. Finančni analitiki menijo, da je RBI izmed vseh zahodnih bank najbolj izpostavljena tveganju in izgubam zaradi vojne v Ukrajini. V začetku marca, nekaj dni po ruskem napadu, je upravni odbor RBI sporočil, da ne bo izplačal dividend in da bo celoten lanskoletni dobiček nakazal na poseben račun. Gre za vsoto v višini 380 milijonov evrov.

V četrtek, 17. marca, sem od vodstva RBI prejel e-sporočilo z naslovom 'RBI preučuje vse strateške možnosti o prihodnosti banke Raiffeisen Rusija', v katerem je najprej navedeno opozorilo, da je RBI univerzalni bančni koncern, ki deluje na 13 trgih srednje in vzhodne Evrope. »Vojna v Ukrajini ima strahotne posledice za ljudi in gospodarstvo države. Naše misli in podpora so usmerjeni k vsem ljudem, katerih življenja so se zaradi te vojne za vedno tragično spremenila. Takšna situacija, kakršna ni obstajala še nikoli doslej, vodi RBI k razmišljanju o njenem položaju v Rusiji. Zato razmišljamo o vseh strateških možnostih za prihodnost banke Raiffeisen Rusija, vključno s tisto o skrbno vodenem izstopu Raiffeisena iz Rusije«, je dejal Johann Strobl, predsednik upravnega odbora RBI.

V RBI poudarjajo, da vse banke koncerna spoštujejo vse lokalne in mednarodne zakone o sankcijah ter spremenjene zahteve finančnih trgov in druge omejitve. Vodstvo RBI dodaja, da se hčerinske banke koncerna RBI samofinancirajo, da so dobro kapitalizirane in imajo zanemarljive čezmejne tvegane pozicije, povezane z Rusijo. Poudarjeno je tudi, da je RBI dolžna skrbeti za zaposlene in stranke ter da koncern zdaj dela vse, kaj zmore, da pomaga njim in drugim, ki potrebujejo humanitarno pomoč.

UniCredit Bank. Foto: Gleb Garanich/Reuters
UniCredit Bank. Foto: Gleb Garanich/Reuters

Velik padec cen delnic

Če RBI v Rusiji in Ukrajini popolnoma propade, bo njen delež lastniškega kapitala (pokazatelj CET-1) »v najslabšem primeru padel na približno 12 odstotkov,« pravijo v RBI. Konec lanskega leta je ta delež znašal 13,1 odstotka. Cena delnice RBI, ki kotira na Dunajski borzi, se je v zadnjih petih tednih prepolovila; z 28,42 evra 10. februarja je padla na 13,78 evra 17. marca.

Ta izjava direktorja Strobla in njegovih sodelavcev je zelo podobna tisti, ki jo je dva dni prej podal Andrea Orcel, predsednik uprave UniCredita. UniCredit deluje v Rusiji od leta 1989. Tam ima 70 podružnic in skupaj okoli 4000 zaposlenih. Lani je bila to 14. največja banka v državi glede na skupna sredstva. Nekatera največja ruska podjetja pa tudi 1250 podjetij iz drugih evropskih držav, ki delujejo v Rusiji oziroma sodelujejo z ruskimi poslovnimi partnerji, so velike stranke tega koncerna. Mnoga se zdaj umikajo iz države ali pa začasno ustavljajo nekatere ali vse dejavnosti v Rusiji.

image_alt
Iz Swifta so izključene le nekatere ruske banke

V najslabšem primeru, ob morebitnem popolnem zlomu poslovanja v Rusiji, bi UniCredit lahko imela okoli 7,5 milijarde evrov izgube. To bi zmanjšalo delež lastniškega kapitala s približno 15 odstotkov na 13 odstotkov. Tečaj delnic UniCredita je od 10. februarja do 17. marca letos na milanski borzi padel s 15,85 na 9,77 evra.

Tudi francoski bančni koncern Société Générale ima v Rusiji veliko tveganje. Skupaj gre za 18,6 milijarde evrov. Levji delež (15,4 milijard) ima Rosbank, ruska banka tega koncerna. Cena delnice Société Générale na borzi v Stuttgartu je 10. februarja znašala 36,98 evra, 17. marca pa je bila njena vrednost 24,83 evra. V Rusiji je prisotna tudi italijanska banka Intesa Sanpaolo, katere sedež je v Torinu. V Rusiji ima skoraj tisoč zaposlenih, 28 poslovalnic in večinoma poslovne kliente. Cena njene delnice na milanski borzi je od 10. februarja do 17. marca padla z 2,92 na 2,07 evra.

image_alt
Koliko bodo zaslužili naši in tuji olimpijci?

Več iz rubrike