Bančni sektor še nikoli ni imel več kapitala

Kanadska banka je z nakupom ameriške podružnice devete največje banke na svetu poskrbela za največji prevzem v kanadski bančni industriji.
Fotografija: Kanadska banka Bank of Montreal (BMO). Foto: Chris Wattie / Reutersmk
Odpri galerijo
Kanadska banka Bank of Montreal (BMO). Foto: Chris Wattie / Reutersmk

Medtem ko je bila finančna industrija osredotočena predvsem na centralne banke in njihovo zviševanje obrestnih mer, sta dve veliki kanadski banki izvajali pomembne poteze in kovali milijardne prevzeme. Poznavalci industrije menijo, da so bile te poteze posledica nekaterih edinstvenih okoliščin zaradi pandemije, ki je povzročila zelo veliko rast kapitala.

Se pojavlja nov trend v bančnem sektorju?

Največji in drugi največji prevzem v zgodovini Kanade

Na začetku letošnjega leta je kanadska banka Bank of Montreal (BMO) prevzela banko Bank of the West, ameriško podružnico francoske banke BNP Paribas. BNP Paribas je po podatkih iz aprila 2021 sicer deveta največja banka na svetu, po višini sredstev v upravljanju, BMO pa se na isti lestvici nahaja na 46. mestu.

image_alt
Ni še konec; se zgodovina ponavlja?

S 16,3 milijarde ameriških dolarjev vrednim prevzemom si je kanadska banka odprla novo pot na ameriški trg in poskrbela za največji prevzem v kanadski bančni industriji. Za drugega največjega pa je prav tako nedavno poskrbela družba TD – Toronto-Dominion Bank, ki je plačala 13,4 milijarde dolarjev za nakup družbe First Horizon Corporation, regionalne banke s sedežem na jugovzhodu ZDA, ki je trenutno eden najprivlačnejših trgov, navaja spletni portal Wealth Professional.

Foto: Getty Images / iStockphoto
Foto: Getty Images / iStockphoto
»Po izhodu iz pandemije so druge banke v zelo močnem položaju, da prav tako izvedejo prevzeme,« je za kanadski poslovni portal povedal Robert Wessel, vodilni partner in soustanovitelj podjetja Hamilton ETFs. »Ni verjetno, da bo prišlo do prevzemov v takšnem obsegu, kot je bilo to v primeru bank TD in BMO, vsekakor pa je mogoče, da bodo izvedle kaj manjšega.«

Wessel je pojasnil, da so bile te poteze posledica nekaterih edinstvenih okoliščin zaradi pandemije, ki je povzročila zelo veliko rast kapitala, s katerim banke niso smele storiti ničesar: »Kapital se je večinoma dve leti kopičil, kopičil in kopičil. To je omogočilo ta dva prevzema, ki sta bila precej velika. To jim je dalo dovolj finančne moči.«

Še več kapitala

Wessel, ki je priznan kot eden vodilnih kanadskih strokovnjakov na področju finančnih storitev, je pojasnil, da prevzema bankam prinašata več prednosti, med drugim povečanje obsega in zagotovilo geografsko ustreznega položaja za prodiranje na večji del ameriškega trga.

image_alt
Koliko je treba privarčevati za dostojno pokojnino?

Za Wealth Professional je pojasnil, da bančni »sektor še nikoli ni zaslužil več denarja in še nikoli ni imel več kapitala ali boljših rezerv«. »Finančna moč sektorja je izjemno dobra in v obsegu, v katerem se krivulja donosnosti strmo pomika navzgor, se bodo verjetno povečale tudi marže. To bo torej pozitiven dejavnik, ki ga boste lahko pretehtali glede na morebitne druge negativne dejavnike.«

Na splošno so sicer prednosti združitev in prevzemov bank; večji obseg in takojšnja pridobitev velikega števila novih strank. Vse to pa posledično prinaša tudi več kapitala, večjo učinkovitost in nižji skupni profil tveganja. Obstajajo pa tudi nekatere nevarnosti, denimo premalo zavzetosti ali slabo (oziroma ne-) upoštevanje kulturnega ujemanja, v primeru da je prevzeta banka iz druge države ali regije.

image_alt
ECB: Trgi kriptovalut predstavljajo tveganje za finančno stabilnost

Več iz rubrike