Avstrija: Višina izdatkov, ki jih gospodinjstva porabijo za otroke

Analiza stroškov kaže, da mora imeti par z enim otrokom za enak življenjski standard za 11 odstotkov višji dohodek od para brez otrok.
Fotografija: Dunaj, Avstrija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Dunaj, Avstrija. Foto: Shutterstock

Avstrijsko gospodinjstvo z dvema odraslima in enim ali več otroki potrebuje približno 494 evrov na mesec za kritje stroškov na enega otroka. To je mediana, srednja vrednost stroškov, ki jih je treba odšteti za otroke v avstrijski družini, kaže najnovejša analiza, objavljena sredi decembra. Izvedbo študije stroškov, ki jih predstavljajo otroci, je avstrijskemu zveznemu statističnemu uradu naročilo avstrijsko zvezno ministrstvo za socialno varstvo, zdravje, oskrbo in varstvo potrošnikov.

Avstrija je podobno študijo nazadnje izvedla leta 1964, torej pred 57 leti. Od takrat se je v državi veliko spremenilo; namesto šilinga je zdajšnja valuta evro, povečalo se je število prebivalcev, gospodinjstvo ima v povprečju manj članov, rojeva se manj otrok, povečala se je poraba, otroci imajo več želja itd.

image_alt
Avstrija, kako si?

Analiza stroškov, ki jih v letu 2021 predstavljajo otroci, kaže, da mora imeti gospodinjstvo z dvema odraslima osebama in enim otrokom za približno 11 odstotkov višji skupni dohodek, da ima enako raven blaginje kot jo ima gospodinjstvo z dvema odraslima osebama brez otrok. Če ima par dva otroka, potrebuje 23 odstotkov več dohodka, če ima tri otroke, pa 33 odstotkov več kot gospodinjstvo brez otrok.

V gospodinjstvu z eno samo odraslo osebo, samohranilcem/ko, so ti deleži bistveno višji. Če je v takšnem gospodinjstvu en otrok, potrebuje gospodinjstvo 43 odstotkov višje dohodke, samohranilec/ka z dvema otrokoma pa 68 odstotkov višje dohodke, da bi bila raven blaginje ekvivalentna gospodinjstvu z eno odraslo osebo, ki je brez otrok.

Strošek za otroka v avstrijskem gospodinjstvu z eno odraslo osebo znaša približno 900 evrov na otroka na mesec. Ta številka je bistveno višja v gospodinjstvu z eno odraslo osebo kot v gospodinjstvu z dvema odraslima, ker so fiksni stroški, predvsem najemnina in stroški energije, razdeljeni na manj oseb.

Celovec. Foto: Mitja Felc
Celovec. Foto: Mitja Felc

Tudi letošnja študija kaže, da se stroški za otroke v gospodinjstvu močno razlikujejo tudi zaradi nekaterih drugih dejavnikov. Eden od njih je starost otroka. Če je otrok mlajši od šestih let, je povprečna vrednost mesečnih stroškov zanj v gospodinjstvu z dvema odraslima 308 evrov; če je star 6-9 let, potem znaša mesečni strošek 395 evrov. Strošek za otroka, starega 10-14 let, je 483 evrov, za otroka, starega od 15 do 19 let, gospodinjstvo potrebuje 615 evrov, če je ta star od 20 do 24 let, pa znaša strošek 703 evrov. V gospodinjstvu z eno odraslo osebo so te številke precej višje; 727 oziroma 1384 evrov.

Analiza je vključevala več glavnih skupin stroškov: hrana in pijača, prehrana zunaj doma, najemnina, energija, oprema stanovanja, stroški prostega časa, hobiji, stroški (tele)komunikacij, stroški zdravja in telesne nege, prevoza, oblačil in obutve ter drugi stroški, vključno z izobraževanjem.

Davčne olajšave koristijo premožnejšim

Znani avstrijski ekonomski inštitut WIFO je istočasno izdelal študijo o tem, v kolikšni meri pomaga država gospodinjstvom z otroki; bodisi neposredno (z otroškimi dodatki in drugimi družinskimi dodatki), bodisi posredno (z različnimi davčnimi olajšavami). Strokovnjaki so izračunali, da prejema gospodinjstvo z dvema odraslima osebama, katerih mesečni strošek za otroka znaša omenjenih 494 evrov, finančno podporo s strani države v višini 328 evrov. Ostaja vrzel v višini 166 evrov, kar je dobra tretjina (34 odstotkov) stroškov. To vrzel morajo zapolniti starši. Od njihovih prihodkov je odvisno, ali bodo otrokom lahko zagotovili polno družbeno življenje.

Težava je v tem, da s starostjo otrok stroški naraščajo bistveno bolj kot denarna državna pomoč gospodinjstvom z otroki. Za otroke, starejše od 14 let, znaša finančna vrzel že 292 evrov. Vsak mesec nameniti skoraj 300 evrov za vsakega otroka je velik izziv, zlasti za družine z nizkimi dohodki, je eden od zaključkov študije WIFO.

image_alt
Na Šrilanki odkrili 310-kilogramski naravni safir

Za družine z eno odraslo osebo je povprečna vrednost finančne vrzeli kar 579 evrov na mesec. Za otroka, starejšega od 14 let, ki se nahaja v gospodinjstvu z eno odraslo oseb, znaša kar 1029 evrov.

V Avstriji je v zadnjih desetletjih opazen trend 'fiskalizacije' finančne podpore družinam, kar pomeni, da pripada gospodinjstvom z otroki vse več davčnih olajšav. Težava je v tem, da so te olajšave, predvsem tako imenovani družinski bonus, zasnovani tako, da na koncu v večji meri koristijo gospodinjstvom s srednjimi in višjimi dohodki. Starši z nizkimi dohodki, samohranilci in družine z več otroki so prikrajšani, ker imajo najnižje davčne olajšave v absolutnem znesku. Če izkoristijo vse olajšave, ima tistih 20 odstotkov avstrijskih gospodinjstev, ki sodijo v petino z najnižjimi dohodki, skoraj 50 evrov manjšo državno podporo kot tista petina gospodinjstev z najvišjimi dohodki.

image_alt
Avstrija: Delo na črno ponovno v porastu

Več iz rubrike