Argentina bi prestavila odplačevanje svojega dolga

Argentinski predsednik s težavo preprečuje že deveti primer nesposobnosti odplačevanja državnega dolga.
Fotografija: Marsikdo trdi da gre za novo, že deveto nesposobnost odplačevanja državnega dolga Argentine. Foto: Pixabay
Odpri galerijo
Marsikdo trdi da gre za novo, že deveto nesposobnost odplačevanja državnega dolga Argentine. Foto: Pixabay

Argentina s težavo odplačuje 100 milijard dolarjev težak dolg, ki povzroča nemir na finančnih trgih. Država je konec 19. in v začetku 20. stoletja izkusila močno rast, ta pa se je nato klavrno končala in začela stagnirati. Od začetka štiridesetih let je Argentino pretreslo več gospodarskih šokov, zadnja štiri leta pa so minila relativno mirno. A po uspešnem zadnjem obdobju je Argentina spet v težavah.

Zaradi težav pri odplačevanju državnega dolga sta bonitetni agenciji, Fitch in S&P izrazito znižali oceno državnega dolga, ki ima zdaj že skoraj »junk status«. Južnoameriška država se sooča tudi z eno izmed svetovno najvišjih inflacij; ta se giblje okrog 50 %, še letos pa lahko preseže 70 %.

Država teži k preložitvi izplačila kratkoročnih posojil v višini 7 milijard dolarjev in preoblikovanje 50 milijard dolarjev dolgoročnega dolga. Upa tudi na zamik plačila Mednarodnemu denarnemu skladu, v višini 44 milijard dolarjev, ki bi ga naj začela odplačevati leta 2021.

Predsednik Mauricio Macri poudarja, da si ne želi zmanjševanja dolga ali nižanja obresti, ki so bile obljubljene v zameno za posojilo, temveč je v prvi vrsti pomembno, da se prestavijo roki odplačil. Zaradi tega marsikdo govori o novi nesposobnosti odplačevanja državnega dolga Argentine.

Več iz rubrike

finance

Warren Buffett v Bank of America vložil 1,2 milijarde dolarjev

Warren Buffett je zgolj v osmih dneh povečal lastniški delež v Bank of America in skupno porabil 1,2 milijarde dolarjev.

finance

Nokia: napoved velika, delnice visoko

Koronavirusna kriza ni ustavila delnic družbe Nokia. Ravno nasprotno. Samozavestna napoved poslovodstva je pospešila rast cene delnic.

finance

Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu G…

finance

Denarno pomoč za zaposlene izkoristil za nakup najnovejšega Lamborghinija

Dodeljeno mu je bilo skoraj štiri milijone dolarjev posojil v okviru programa za pomoč malim podjetjem med pandemijo, ta pa je denar porabil za luksuzne dobrine.

Komentarji: