Ameriški trgovci navijajo za dodatne finančne spodbude

Vodja ameriškega trgovskega velikana Walmart je prepričan, da tamkajšnji potrošniki potrebujejo dodatne finančne spodbude, kar bi povečalo potrošnjo.
Fotografija: Nakupovalni vzorci kažejo, da so nekateri kupci, po tem ko so prejeli nedavno državno pomoč, več denarja porabili na osnovnih dobrinah in zasebnih znamkah.  FOTO: Joe Raedle/Afp
Odpri galerijo
Nakupovalni vzorci kažejo, da so nekateri kupci, po tem ko so prejeli nedavno državno pomoč, več denarja porabili na osnovnih dobrinah in zasebnih znamkah.  FOTO: Joe Raedle/Afp

Direktor Walmarta Doug McMillon pravi, da potrošniki potrebujejo nov paket finančnih spodbud, hkrati pa se slišijo pomisleki, da imajo od pospešenega tiskanja denarja največ koristi predvsem največje korporacije in najemodajalci.
 

Ogromna baza podatkov


Iz največjega ameriškega fizičnega trgovca Walmarta sporočajo, da državljani ponujeno državno pomoč večino porabijo za nakup osnovnih in nujnih potrebščin - ne za nakupe novih televizorjev, kot opozarjajo nekateri kritiki. Doug McMillon je prejšnji teden v Beli hiši v tem duhu tudi poudaril, da prebivalci ZDA potrebujejo nov paket pomoči.


Predstavniki Walmarta so za CNBC pred nedavnim povedali, da »njihovi podatki o prodaji odražajo vedenjske vzorce potrošnikov,« kajti razpolagajo z resnično veliko bazo podatkov. Trgovski velikan lahko jasno in preprosto opazi, kdaj potrošniki začnejo kopičiti svoje zaloge hrane, zanimivo je tudi prepoznati, da je bilo v začetku pandemije opazno kopičenje čistilnih sredstev, povečalo se je zanimanje za nakup koles, sestavljank za prosti čas in tudi pripomočkov za barvanje las na domu.
 

Spremembe nakupovalnih vzorcev


Ko so prebivalci ZDA pred koncem leta 2020 prejeli denarno pomoč države, se je spremenil vzorec nakupov, izpostavljajo pri Walmartu. Potrošniki so več denarja namenili za nakup osnovnih dobrin.

»Nakupovalni vzorci kažejo, da so nekateri kupci, po tem ko so prejeli nedavno državno pomoč, več denarja porabili na osnovnih dobrinah in zasebnih znamkah. Kupovali so manjše in bolj kakovostne pakete potrebščin. To je pravzaprav nasprotje tega, kar se je dogajalo ob prvem paketu pomoči, ko so potrošniki večinoma kupovali televizorje in drugo opremo, s katero so se lahko zamotili v času karantene,« pravi McMillon, obenem pa dodaja, da je na tak način opazen zasuk potreb potrošnikov, ki vse bolj potrebujejo novo pomoč države.
Walmart kliče po dodatni pomoči državljanom. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
Walmart kliče po dodatni pomoči državljanom. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters

 

Potreba po pomoči


McMillon se je minuli torek sestal že sestal s predsednikom Joe Bidnom in vodjo ameriške centralne banke Janet Yellen, sestanku pa so se pridružili tudi direktor banke JPMorgan Jamie Dimon, direktorica Gapa Sonia Syngal, direktor Lowea Marvin Ellison in pa Tom Donohue iz ameriške gospodarske zbornice.

Kongres in Bidnova administracija želijo v obtok spraviti nov stimulativen (protikoronski) paket pomoči, ki bi več milijonov ameriških družin obdržal nad gladino, ter hkrati pomagal gospodarstvu. Gospodarstvo čez lužo se sicer sooča z veliko rastjo brezposelnostjo; v četrtek so iz ameriškega urada za delo sporočili, da je število brezposelnih preseglo 861.000, kar je že več kot je predvideval znameniti Dow Jones.
 

Največji paket pomoči


Trenutni predlog o pomoči prebivalstvu predlaga neposredno denarno pomoč v višini 1,400 dolarjev, oziroma 2,800 za poročene pare. Končna številka prejemka se še poveča za 1,400 dolarjev na vsakega otroka ali odraslega, ki ga družina preživlja. Predlog je še v razpravi, zato se številke lahko še spremenijo. Če bi bil predlog potrjen, bi to bila tretja neposredna pomoč prebivalcem ZDA, od začetka pandemije in obenem tudi največja doslej.

Več iz rubrike