Ameriški potrošniki vse bolj črnogledi

Rast ameriškega gospodarstva je bila v tretjem četrtletju 33,4-odstotna, obenem pa je raven zaupanja tamkajšnjih potrošnikov najnižja v zadnjih štirih mesecih.
Fotografija: Analitiki že od decembra beležijo tudi upad zaupanja med ameriškimi potrošniki. FOTO: Leah Millis/Reuters
Odpri galerijo
Analitiki že od decembra beležijo tudi upad zaupanja med ameriškimi potrošniki. FOTO: Leah Millis/Reuters

Po tem, ko je ameriško gospodarstvo v drugem četrtletju zaradi posledic pandemije doseglo rekorden 31,4-odstoten padec BDP, je rast v tretjem četrtletju bila 33,4-odstotna. Gre za popravek statističnega podatka, saj so sprva govorili o 33,1-odstotni rasti.
 

2,4-odstoten letni padec BDP


Rast ameriškega gospodarstva v zadnjem četrtletju zagotovo ne bo takšna, kot je bila rast v tretjem četrtletju. Takrat je namreč ameriški BDP porasel kar za 33,4 odstotka, po tem, ko je gospodarstvo spomladi povsem oklestila pandemija koronavirusa. Analitiki za četrto četrtletje pričakujejo med 2,8 in 5-odstotno rast BDP, medtem pa ameriški FED za leto 2020 ocenjuje skupno krčenje BDP za 2,4 odstotka.


Ministrstvo za trgovino je zdaj nekoliko izboljšalo podatke o zasebni potrošnji in investicijah podjetij. Potrošnja naj bi na letno prilagojeni ravni porasla za 41 odstotkov, medtem ko bi se investicije povečale za 86,3 odstotkov.
 

Ameriški potrošniki so zaradi slabe epidemiološke slike vse bolj pesimistični. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
Ameriški potrošniki so zaradi slabe epidemiološke slike vse bolj pesimistični. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
Obubožan trg dela


Pandemija koronavirusa je spomladi močno prizadela ameriški trg dela, brez dela je namreč ostalo 22 milijonov ljudi. Delovna mesta so se sčasoma vrnila, vseeno pa jih je okoli 9,8 milijona manj kot jih je bilo pred pandemijo. Nikakor ni spodbudna novica, da se rast zaposlovanja od junija naprej upočasnjuje.
 

Slabo razpoloženje ameriških potrošnikov


Analitiki že od decembra beležijo tudi upad zaupanja med ameriškimi potrošniki. Newyorška družba za tržne raziskave Conference Board poroča o najnižji ravni zaupanja potrošnikov v zadnjih štirih mesecih. Kljub temu da se je pričakovala krepitev zaupanja med potrošniki, je indeks zaupanja potrošnikov padel za 4,3 odstotne točke in končal pri 97 točkah.

900 milijard dolarjev težak paket pomoči za podjetja in prebivalstvo je ameriški kongres že potrdil, ciljnim skupinam pa naj bi pomagal šele v prvem četrtletju prihodnjega leta. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
900 milijard dolarjev težak paket pomoči za podjetja in prebivalstvo je ameriški kongres že potrdil, ciljnim skupinam pa naj bi pomagal šele v prvem četrtletju prihodnjega leta. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Gre za posledico slabšanja epidemiološke slike, Američane namreč skrbi povečanje števila obolelih s covidom-19. Posledično se opazne spremembe načrtov potovanj, večina bo praznično obdobje preživela kar doma. Glede okrevanja gospodarstva so ameriški potrošniki črnogledi tudi za začetek leta 2021, navaja direktorica področja gospodarskih kazalnikov pri Conference Boardu Lynn Franco.
 

Pomoč koristna šele naslednje leto


Zaradi težav v gospodarstvu je zelo aktualen tudi sveženj pomoči za podjetja in prebivalstvo, ki je težak kar 900 milijard dolarjev (738,54 milijarde evrov). Sveženj je že potrdil ameriški kongres, zatika pa se pri predsedniku Donaldu Trumpu, ki je zakon označil kot sramotnega in preveč potratnega.

Tudi ob skorajšnjem sprejetju svežnja pomoči pa gospodarstveniki pravijo, da naj bi ta resnično pomagal ciljnim skupinam šele v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Več iz rubrike