4 načini kako kontrolirati dolg na kreditnih karticah

Potrošniki po vsem svetu se soočajo z velikanskimi krediti in rastočimi obrestnimi merami
Fotografija: Stanje na karticah se je z najvišje vrednosti 927 milijard dolarjev konec leta 2019 sicer precej zmanjšalo, ampak ostaja visoko FOTO: Delo
Odpri galerijo
Stanje na karticah se je z najvišje vrednosti 927 milijard dolarjev konec leta 2019 sicer precej zmanjšalo, ampak ostaja visoko FOTO: Delo

Velika večina potrošnikov po celem svetu se ta trenutek sooča z velikimi minusi na svojih kreditnih karticah, ki pa za to zaračunavajo zelo visoke obrestne mere. Po podatkih Federal Reserve je povprečna letna obrestna mera na karticah, ki so jih izdale poslovne banke, konec lanskega leta znašala 16,45 %, obrestne mere na kreditnih karticah danes pa so lahko krepko nad 20 %.

Stanje na karticah se je z najvišje vrednosti 927 milijard dolarjev konec leta 2019 sicer precej zmanjšalo, ampak ostaja visoko, saj je konec prvega četrtletja znašalo 841 milijard dolarjev in se bo lahko še naprej povečevalo.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

"Dolg na kreditnih karticah je še vedno velik problem," je dejala Rachel Gittleman, vodja za stike s finančnimi storitvami pri organizaciji Consumer Federation of America. "Na začetku pandemije je bilo nekaj odplačil, vendar menim, da se bodo stanja zaradi povečanja življenjskih stroškov lahko spet začela povečevati."

image_alt
Kupci zaradi inflacije prisiljeni spremeniti nakupovalne navade

  • Pokličite podjete oz. banko, ki vam je izdalo kreditno kartico in preverite, ali lahko zmanjšate znesek dolga ali znižate obrestno mero za svoj dolg. Ne začnite z možnostjo razglasitve osebnega stečaja, temveč pojasnite, da trenutnega stanja ne morete plačati pod obstoječimi pogoji. Družbe, ki izdajajo kreditne kartice, želijo biti plačane in lahko ponudijo nekaj olajšav, da bi to tudi zagotovile.
  • Prenosi stanja na kreditnih karticah na druge kartice, ki za določeno obdobje ne ponujajo obresti, so lahko smiselni, vendar niso brezplačni. Morda ponujajo 0-odstotne obresti za obdobje šestih ali dvanajstih mesecev, vendar običajno vnaprej zaračunajo od 3 do 4 % stanja. Če dolga ne odplačate v tem obdobju, na koncu tega obdobja prav tako ne boste v slabšem položaju.

image_alt
Nakup kriptovalut s kreditno kartico lažji kot kdajkoli prej

Potrošniki po vsem svetu se soočajo z velikanskimi krediti in rastočimi obrestnimi merami FOTO: Delo
Potrošniki po vsem svetu se soočajo z velikanskimi krediti in rastočimi obrestnimi merami FOTO: Delo

  • Konsolidacija dolga na kreditnih karticah z visokimi obrestmi in njegovo poplačilo z osebnim posojilom z nižjo obrestno mero lahko občutno zmanjša vaše obrestne stroške. Najverjetneje bi to moralo biti stanovanjsko posojilo, če je vaš kreditni profil slab. Slaba stran je, da če ne boste svojega dolga obvladali, bi lahko bil vaš dom ogrožen.
  • Če so vaši dolgovi preprosto preveliki - zelo pogosto zaradi morebitnih zdravstvenih stroškov, ki so vsaj v ZDA ključni dejavnik pri 60 % osebnih stečajev - je stečaj morda vaša najboljša možnost. Če je večina vaših dolgov nezavarovanih, na primer saldo na kreditnih karticah in računi za zdravljenje, vam lahko stečaj omogoči nov začetek. Preden se odločite za ta korak, se posvetujte s finančnim svetovalcem in stečajnim odvetnikom.

image_alt
Kaj pomeni krčflacija in ali je hujša od inflacije?

Več iz rubrike