Znane Slovenke svetujejo, kako zmanjšati stres pri delu od doma

Kako pri delu od doma preprečiti stres, so nam zaupale modna ikona Nika Urbas, podjetnica Klara Leben ter soustanoviteljica Odprte kuhne Alma Kochavy.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Čeprav so napovedi za prihodnost svetle, veliko ljudi v skladu z ukrepi za zajezitev koronavirusa zopet prakticira delo od doma. Kako preprečiti, da bi bilo to pretirano stresno in utrujajoče, so nam zaupale tri znane slovenske vplivnice – modna ikona in voditeljica Nika Urbas, podjetnica Klara Leben ter soustanoviteljica Odprte kuhne Alma Kochavy.

Dan začnite s fizično aktivnostjo

Ena od prednosti dela od doma je zagotovo ta, da prihranite čas, ki bi ga sicer zapravili za prevoz v in iz službe. Vsaj nekaj ga izkoristite za kratko jutranjo telovadbo. V miru in brez telefona odidite na krajši sprehod ali tek, naredite nekaj razteznih vaj ali jogijskih položajev.

image_alt
Raziskave potrjujejo, da nas brezdelje ne osrečuje

Z njimi svoja jutra začne tudi Klara Leben, ki poudarja, da je jutranja fizična aktivnost izjemno pomembna. Sovpada namreč s časom, ko je kortizol – hormon, ki vas ohranja budne – na najvišji ravni. Izkoristite ga za vadbo, ki bo povečala vašo budnost, pozitivno pa bo vplivala tudi na koncentracijo in raven energije.

Ustvarite svojo jutranjo rutino

»Dobro počutje ni nekaj, kar se zgodi samo od sebe. Zanj si je treba vzeti toliko časa, kolikor ga potrebujete, ter si znotraj tega oblikovati povsem svojo rutino. Za uspešen delovni dan je posebej pomembna jutranja,« še svetuje Klara Leben.

Zanjo si včasih vzame pet, drugič pa 30 minut, ki jih poleg joge nameni tudi pisanju dnevnika in pitju kave.

Nika Urbas. Foto: Pristop
Nika Urbas. Foto: Pristop
Bistveno je, da si za svojo jutranjo rutino vzamete čas in ne začnete takoj z delom, pač pa s stvarmi, ki so vam ljube. »Ob prvi jutranji kavici rada nekaj minut berem, razmislim ali zapišem stvari, za katere sem tisti dan najbolj hvaležna, potem pa počasi začnem z delovnim dnem. Najprej pregledam seznam obveznosti, ki me čakajo, nato pa se kar takoj lotim najtežjih,« svojo taktiko razkrije modna ikona Nika Urbas.

Delajte redne premore in pozabite na večopravilnost

Ko delate od doma, je včasih težko ohranjati svoj fokus. Da s tem ne boste imeli težav, podobne delovne obveznosti planirajte v istem časovnem obdobju. Prve jutranje ure npr. namenite kreativnemu delu, za katerega mora biti vaša glava čim bolj spočita. Nato eno uro odgovarjajte na maile, uro pred koncem pa imejte rezervirano za sestanke in birokracijo.

Bistveno je, da ne preklapljate z ene stvari na drugo, saj to povečuje stres in zmanjšuje koncentracijo. Da je ta ves čas optimalna, Alma Kochavy poskrbi z učinkovito pomodoro tehniko, s katero svoje obveznosti razdeli na 25 minut dolge etape. Znotraj vsake se posveti le eni nalogi, na vsakih 25 minut pa si vzame pet minut odmora. Ko to ponovi približno štirikrat, si privošči en nekoliko daljši odmor.

image_alt
Pustila redno službo, zdaj s hobijem zasluži 10.000 dolarjev mesečno

Za dobro opravljeno delo se nagradite

Motivacija za dobro opravljene službene obveznosti bo veliko močnejša, če boste tudi na konec delovnega dne vključili nekaj za svojo dušo. Odpravite se na kratek sprehod ali pa skupaj s prijateljico ali partnerjem poklepetajte ob skodelici kave.

V svojem kavnem kotičku jo po koncu delovnega dne s svojim Matjažem v miru rada popije tudi Nika Urbas.

Več iz rubrike