Za vsa podjetja z višjimi računi: danes prihaja pomoč

Furs bo danes izplačala pomoč vsem podjetjem, ki so se jim stroški za energijo letos povečali za več kot dve petini.
Fotografija: Višina izplačane pomoči bo glede na Zakon, ki določa, da izplačani znesek ne sme preseči 60 odstotkov povečanega zneska stroškov energije. Foto: Delo
Odpri galerijo
Višina izplačane pomoči bo glede na Zakon, ki določa, da izplačani znesek ne sme preseči 60 odstotkov povečanega zneska stroškov energije. Foto: Delo

Gospodarstvo je že lani začelo opozarjati na nevzdržne razmere zaradi visokih cen električne energije. Na GZS so opozorili že decembra 2021, da cene elektrike za dobavo v letu 2022 dejansko dosegajo tudi do šestkratne vrednosti cen iz preteklega leta, zato naj bi vse več podjetji razmišljalo o začasni zaustavitvi proizvodnje. Zato je gospodarstvo dalo pobudo državi, naj razmisli o ukrepih.

Z začetkom zaostrovanja med Rusijo in Ukrajino ter vsemi ukrepi, ki dnevno višajo cene energentov za vse, pa je začela država resno pripravljati strategijo pomoči. In gospodarstvo jo je dočakalo. Pa bo zadostovalo? Pojdimo po vrsti.

Finančna uprava RS (Furs) bo danes upravičencem izplačala pomoč na podlagi zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu. Prejeli jo bodo tisti, ki so se jim stroški za gorivo, ogrevanje, elektriko in druge vrste energije letos povečali za več kot dve petini.

Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, ki velja od 5. marca, med upravičenci do te pomoči navaja pravne in fizične osebe, ki so bile registrirane v Sloveniji za opravljanje gospodarske dejavnosti najpozneje do 1. decembra 2021 in so jim stroški energije v letu 2022 narasli za več kot 40 odstotkov v primerjavi z lanskim letom.

image_alt
Putin uresničil grožnjo; EU ob popolnem zaprtju pipe grozi recesija

Višina izplačane pomoči posameznemu upravičencu je odvisna od deleža, ki ga stroški energije predstavljajo v njegovih poslovnih odhodkih, in od višine čistih prihodkov od prodaje. Zakon pri tem določa, da izplačani znesek ne sme preseči 60 odstotkov povečanega zneska stroškov energije.

Če bo upravičenec naknadno ugotovil, da je bila prejeta pomoč previsoka oziroma ni izpolnjeval pogojev za njen prejem, bo moral o tem obvestiti Furs, ta pa mu bo izdal odločbo z zahtevkom za vračilo.

Vlada je shemo pomoči gospodarstvu zaradi podražitve energentov pripravila konec januarja, ko so cene energentov zaradi oživitve gospodarstev po pandemiji in povečanega povpraševanja, kot tudi zaradi zmanjšane dodatne oskrbe Evrope s plinom in manjše lastne proizvodnje, že nekaj časa rasle. Ukrepi v zakonu so za gospodarske subjekte vredni okoli 70 milijonov evrov, koristilo pa jih bo okoli 40.500 upravičencev.

Več info TUKAJ.

Več iz rubrike