Raziskava: Srečni ljudje so v življenju uspešnejši

Izsledki obsežne raziskave so pokazali, da srečnejši zaposleni pogosteje postanejo vodje, so bolj uspešni in bolje delujejo v ekipi.
Fotografija: Če ste srečni, se vaše možnosti za uspeh pri delu drastično povečajo. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Če ste srečni, se vaše možnosti za uspeh pri delu drastično povečajo. Foto: Shutterstock

Če ste podjetnik, ki se ves čas osredotoča na uspeh svojega podjetja, vam je morda vaša lastna sreča sekundarna skrb. Mnogo ljudi si misli, da se bodo pričeli s srečo ubadati šele, ko bodo dovolj uspešni. Toda študija, v katero je bilo vključenih skoraj milijon ljudi, kaže drugače.

Raziskava, ki so jo izvedli strokovnjaki - med njimi tudi najbolj prepoznavni na področju pozitivne psihologije - ima nedvoumen zaključek: Če ste srečni, se vaše možnosti za uspeh pri delu drastično povečajo. Ko vas naslednjič zamika, da bi iskanje sreče prestavili na poznejši čas, se spomnite, da najnovejše znanstvene raziskave potrjujejo, da sreča prinaša uspeh in ne obratno, navaja Inc.

image_alt
Raziskava: Tisti, ki blestijo v matematiki, zaslužijo več

V raziskavi, ki je bila objavljena v Journal of Happiness Studies so avtorji iskali odgovore na preprosta vprašanja, kot so: Kaj je najprej; uspeh ali sreča? Vas uspeh osrečuje ali ste zaradi tega, ker ste srečni, bolj uspešni?

Da bi prišli do odgovorov, se je ekipa, med katerimi so Paul Lester, Ed Diener in Martin Seligman (pogosto poimenovan »oče pozitivne psihologije«), odločila zbrati ogromno podatkov. Raziskovalci so sodelovali z ameriško vojsko in v petih letih spremljali skoraj milijon vojakov, pri čemer so merili tako njihovo počutje, kot tudi njihovo uspešnost skozi čas.

Srečnejši zaposleni so bolj uspešni zaposleni

Rezultati so presenetili celotno ekipo. Čeprav so pričakovali, da bosta dobro počutje in optimizem igrala pomembno vlogo pri uspehu, jih je presenetilo, kako zelo sta pomembna. Vojaki, ki so se glede na srečo uvrščali v zgornjo četrtino, so prejeli kar štirikrat več nagrad od tistih, ki so se uvrščali med četrtino najbolj nesrečnih. Velika razlika med tema dvema skupinama je bila prepoznana tudi ob sočasnem upoštevanju statusa, spola, rase, izobrazbe in drugih demografskih značilnosti, navaja Inc.

image_alt
Navade, ki so znanim bogatašem pomagale do uspeha

Rezultati študije niso pomembni le za vojake, temveč tudi za vsakega vodjo, ki želi iz svoje ekipe iztržiti najboljše. Raziskava je potrdila, da srečni delavci boljše opravljajo svoje delo; ne le malo, temveč veliko boljše. Avtorji, ki navajajo rezultate preteklih raziskav in svojega dela, pojasnjujejo, da srečnejši zaposleni bolj pogosto postanejo vodje, so bolj uspešni in običajno bolje delujejo v ekipi. Prav tako so bolj zdravi, so manjkrat odsotni z dela, bolj motivirani za uspeh, bolj ustvarjalni, imajo boljše odnose z ostalimi, pri njih pa tudi obstaja manjša verjetnost, da bodo zapustili podjetje.

Velik del sreče določajo geni

Študije dosledno kažejo na to, da geni v veliki meri vplivajo na raven sreče posameznika. Nekateri ljudje so bolj nagnjeni k sreči kot drugi. Prav tako je pomembna definicija sreče. To je vprašanje, o katerem so razpravljali že stari Grki in z njim se ukvarjamo še danes. Sreča ima sicer različne vidike. V kolikšni meri uživate, koliko bolečine ste zmožni prenesti, kako ste na splošno zadovoljni s svojim življenjem in celo kako bogate in raznolike so vaše izkušnje; vse to je odvisno od tega, kako srečni ste.

Najti srečo pomeni najti ravnovesje. Foto: Shutterstock
Najti srečo pomeni najti ravnovesje. Foto: Shutterstock

Biti srečen pomeni najti za posameznika pravo ravnovesje med različnimi dejavniki. Ob vsem tem se zdi lov na srečo včasih kot misija nemogoče, toda osnove so preproste. Medtem ko razmišljate o tem, kako bi postali bolj srečni, lahko začnete s preprostimi koraki, navaja Inc. Avtorji številnih raziskav se strinjajo, da vsakodnevne pozitivne navade spreminjajo tok življenja na boljše. Te so lahko: več gibanja, sprehodi v naravi, druženje s prijatelji, ukvarjanje z različnimi hobiji in prakticiranje hvaležnosti. Z njimi boste zanesljivo izboljšali vaše počutje.

image_alt
To je najbogatejši človek vseh časov

Več iz rubrike