Raziskava kaže, da obstaja šest tipov zaposlenih. Kateri ste vi?

Šest profilov zaposlenih pomaga podjetjem in njihovim zaposlenim bolje razumeti različne motivacije in vloge, ki najbolj ustrezajo različnim tipom osebnosti.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Izberite delo, ki ga imate radi in ne bo vam treba delati niti dneva v življenju, pravi pregovor. Toda resničnost mnogih ljudi je, da se počutijo vkovane v vloge in delovna mesta, kjer ne dosegajo svojih potencialov in sposobnosti.

Svetovalno podjetje Bain & Company je identificiralo šest profilov delavcev, za katere meni, da lahko pomagajo podjetjem in njihovim zaposlenim bolje razumeti različne motivacije in vloge, ki najbolj ustrezajo različnim tipom osebnosti.

image_alt
Počasno delo kot recept za uspeh

Raziskava, ki temelji na preučevanju 20.000 delavcev, bi lahko pomagala podjetjem, ki se soočajo z veliko fluktuacijo osebja in težavami pri zaposlovanju zaradi velikih zapuščanj delovnih mest, ki ga je povzročila pandemija.

6 glavnih tipov zaposlenih

Koncept, kaj pomeni dobro službo, se spreminja, pravijo v podjetju Bain, zato koncept povprečnega delavca ni več uporaben približek. Namesto tega so podali šest glavnih tipov zaposlenih: operativne, dajalce, obrtnike, raziskovalce, pionirje in prizadevajoči tip osebnosti, navaja spletni portal Big Think.

Zaposleni imajo na delovnih mestih različne motive. Foto: Getty Images/iStockphoto
Zaposleni imajo na delovnih mestih različne motive. Foto: Getty Images/iStockphoto

Operativni tipi zaposlenih vidijo delo kot sredstvo za dosego cilja in niso posebej osredotočeni na status. Ponavadi imajo raje stabilnost in predvidljivost ter so eden izmed tipov delavcev, ki se bolj osredotočajo na tim.

Zaposleni, ki so tipa dajalcev najdejo smisel v delu, ki neposredno izboljšuje življenja drugih in pogosto težijo k poklicem, kot sta poučevanje ali medicina. Imajo močan timski duh, vendar so previdni in radi načrtujejo.

Obrtniki iščejo delo, ki jih navdihuje in v jih motivira stremljenje k mojstrstvu. Običajno želijo visoko stopnjo avtonomije in malo vrednotijo ​​delovne odnose.

Raziskovalci cenijo svobodo in izkušnje ter iščejo kariere, ki zagotavljajo raznolikost in vznemirjenje. Običajno se ne zanašajo na svoje delo za občutek identitete in se bodo poklicnega razvoja lotili z miselnostjo, da bodo dosegli samo raven, ki jo potrebujejo za uspeh.

Pionirji želijo spremeniti stvari ter imajo močne poglede na to, kako bi kaj moralo biti in iščejo način, potreben za to spremembo. Tolerirajo tveganja in se močno identificirajo s svojim delom ter se veliko osebno žrtvujejo, da bi dosegli svojo vizijo.

Prizadevajoči si želijo narediti nekaj iz sebe in jih motivirata status in nadomestilo. Navadno so načrtovalci, ki se odločajo za dobro uhojene poti do uspeha. V odnosih s kolegi so lahko bolj tekmovalni in transakcijski kot drugi tipi zaposlenih.

Vse več zaposlenih na novo vrednoti svojo zaposlitev

V raziskavi je bilo opaziti majhno razliko v odnosu do dela med državami, saj imajo nekatere države več določenih vrst delavcev kot druge. Tudi starost in socialno-ekonomski status imata izrazit vpliv. Bolj izobraženi zaposleni z višjimi zaslužki dajejo večjo vrednost avtonomiji, statusu in prihodnosti. To pomeni večji delež pionirjev ter nižji delež operativnega tipa zaposlenih.

image_alt
Generacija Z ima drugačna pričakovanja do delodajalcev

Pandemija je mnoge med nami prisilila k ponovnemu razmisleku o vlogi, ki jo želimo, da bi jo imelo delo v našem življenju, pri čemer mnogi ljudje iščejo boljše ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Poleg splošnih trendov na delovnem mestu, kot so večja avtomatizacija in digitalne tehnologije, prilagodljivo delo in želja, da podjetja opredelijo družbeni namen, se tradicionalno delovno mesto spreminja.

Po Bainovi raziskavi 58 odstotkov delavcev v 10 velikih gospodarstvih zaradi pandemije ponovno razmišlja o ravnotežju med poklicnim in zasebnim življenjem. Prav tako vse več zaposlenih ponovno ocenjuje kakšna je vloga dela v njihovem življenju.

image_alt
Kako zaslužiti z igranjem video igric?

Več iz rubrike