Panika: 50% zaposlenih bo dalo odpoved; delodajalci dvigajo plače

Ker se podjetja borijo za talente, bo dve tretjini delodajalcev dvignilo plače v naslednjih mesecih.
Fotografija: Razlog se napoved dviga plač se skriva v želji po zadrževanju zaposlenih. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Razlog se napoved dviga plač se skriva v želji po zadrževanju zaposlenih. Foto: Shutterstock

ManpowerGroup Slovenija, ki izvaja na področju kadrovskih rešitev tržne raziskave in analize ter spodbuja izmenjavo znanj in podatkov glede trendov na trgu dela je v javnost dalo izsledke raziskave z naslovom »Trendi gibanja plač in ugodnosti za zaposlene H1 2022".

In kakšne so splošne napovedi delodajalcev glede gibanja plač in prejemkov zaposlenih v drugi polovici leta 2022?

Ključne ugotovitve so:

  • Rezultati raziskave »Trendi gibanja plač in ugodnosti za zaposlene H2 2022« kažejo, da približno dve tretjini slovenskih delodajalcev napoveduje povišanje plač v drugi polovici leta 2022.
  • 36 % delež delodajalcev vključenih v raziskavo pravi, da plač v drugem polletju 2022 ne bodo spreminjali.
  • Glede dodatnih ugodnosti in finančnih spodbud 63,33 % slovenskih delodajalcev pravi, da bistvenih sprememb v njihovem podjetju za zaposlene v drugi polovici leta 2022 ne načrtujejo.
  • Ko govorimo o namenu za dvig plač za leto 2022, delodajalci poročajo o dvigu plač predvsem z namenom zadrževanja talentov v organizacijah, torej  trenutnih zaposlenih

image_alt
Je diskriminacija na delovnem mestu zaradi telesne teže dovoljena?

Izsledke raziskave je komentirala Nives Orešnik, vodja kadrovskih storitev na ManpowerGroup:"»Pomanjkanje kadra vpliva na uspešnost poslovanja, tako da se podjetja tega izziva lotevajo na različne načine. Občutno se je povečalo povpraševanje po tuji delovni sili in s tem pritisk na hitrost urejanja delovnih dovoljenj. Več pozornosti se namenja delovnim pogojem, ustvarjanju pozitivne klime v podjetjih, notranjem izobraževanju/napredovanju. Lahko rečemo, da je primarni fokus uspešnih podjetij in njihove kadrovske strategije, kako postati bolj privlačen delodajalec. Kljub temu višina plačila in finančnih ugodnosti še vedno vpliva na odločitve glede menjave zaposlitve, zato rezultati raziskave, ki kažejo konstantno rast plač ne presenečajo. Vsekakor se vsi vedno bolj zavedamo, da sodoben trg dela, za ohranjanje konkurenčnosti podjetij zahteva hiter odziv in prilagoditev naše miselnosti ter delovanja pri upravljanju človeškega kapitala.«

Podatki za Slovenijo

V Sloveniji bo dve tretjini slovenskih delodajalcev po napovedi dvignilo plače v drugi polovici leta 2022, približno tretjina pa plač ne bo spreminjala.

Največji delež slovenskih delodajalcev (36 %) v raziskavi napoveduje, da se plače v drugem polletju 2022 ne bodo spremenile, 30,67 % delodajalcev napoveduje dvig plač za 5 %, 26,67 % pa napoveduje dvig plač za med 6 % in 10 %.

Manjši delež, 3,33 % delodajalcev, napoveduje dvig plač za med 11 % in 15 %, 2% delodajalcev, ki je sodelovalo v raziskavi, napoveduje povišanje med 16 % in 20 %, 0,67% delodajalcev pa dvig plač za več kot 21 %. 0,67 % delodajalcev napoveduje znižanje plač za med 6 % do 10 %.

Kolikšen delež zaposlenih lahko pričakuje višje plače?

  • 35,33 % delodajalcev načrtuje dvig plač za vse zaposlene v podjetju.
  • Višje plače za 20 % zaposlenih prav tako načrtuje 35,33% delodajalcev.
  • 18,67 % delodajalcev načrtuje dvig plač za med 50 % in 80 % zaposlenih v podjetju, 10,67 % delodajalcev načrtuje zvišanje plač med 20 % in 50 % zaposlenim v podjetju.

Glede sprememb dodatnih ugodnosti in finančnih spodbud 63,33 % slovenskih delodajalcev pravi, da bistvenih sprememb v njihovem podjetju za zaposlene v drugi polovici leta 2022 ne načrtujejo, medtem 32,67 % delodajalcev pravi, da bodo povišali dodatne ugodnosti in/ali bonuse, manjši delež delodajalcev (4 %) pa pravi, da bodo zmanjšali ugodnosti in/ali bonuse.

Poglavitni vzrok za dvig plač

Razlog se skriva v želji po zadrževanju zaposlenih. Na vprašanje, ali je načrt povišanja plač ali/in dodatnih ugodnosti bolj povezan s strategijami zadrževanja ali privabljanja novih zaposlenih, 62 % delodajalcev pravi, da je ukrep povezan z zadrževanjem zaposlenih, 14 % pa pravi, da je povezan z privabljanjem zaposlenih. 24 % delodajalcev pravi, da ne načrtujejo povišanja plač.

image_alt
Povprečen Slovenec ne zmore delati niti šest ur. Kaj šele osem!

Več iz rubrike